Članki

Oh, ti moški

Zdaj bom pisala o nečem, o čemer nočem govoriti niti pisati, ker ne maram predalčkanja. A včasih je treba narediti kakšno izjemo. Še vedno sem mnenja in v praksi se vedno znova pokaže kot pravilno, če odgovore na vprašanja iščemo v sebi in ne v drugih ljudeh. Sprašujete me, zakaj to dela, zakaj je tak, zakaj me nima rad, zakaj ne razume, zakaj mu ne morem ničesar dopovedati, kaj naj naredim, da bo drugačen, zakaj ne razume … Ljudje še lastnih misli ne poznamo, ne znajdemo se s čustvi, ki v nas divjajo, kako si bomo potem pravilno razložili nekaj, o čemer samo ugibamo.

Torej, kaj se dogaja z moškimi, s katerimi niste srečne in vam povzročajo skrbi in/ali bolečine.

Prvi tip moškega je moški, ki je zelo priden, delaven, zanesljiv. Družina mu pomeni zelo veliko in kot partner veliko obeta. V času spoznavanja sta govorila o hišici, vrtu, psu in dveh ali treh otrocih. Varčevala sta in gradila skupne sanje. Problem nastane čez nekaj let, ko ženska začuti v sebi praznino. Ženske vedo in čutijo, da jih ima parter rad, a nekaj manjka. Postale so nujen del hiše, nepogrešljiv del pri otrocih, so le še mame. S partnerjem se lahko pogovorita o vsem, le o njenih željah biti ženska, pogovor ne steče prav dobro. Ne razume, kaj bi sploh rada. Pravi ji, da ji daje vse, da gara od jutra do večera, da ji pomaga pri gospodinjstvu, da ureja okolico, da imata krasne otroke, da je potrebno za toliko stvari še poskrbeti, naj malo še potrpi, da bo kmalu boljše … a leta tečejo in tečejo, a ženska, ki ima vse, nima svojega moškega. Je odgovoren, skrben oče, a za ženo nima časa. V spolnosti nastopijo težave, ženska se vse manj počuti ženska in moški se počuti nespoštovan in nerazumljen. Vse bolj in bolj se oddaljujeta.

Drugi tip moškega je moški, ki žensko tako močno ljubi, da ženska postane od tega precej utrujena. Je prijazen, ustrežljiv, zna biti tudi neizprosen in nesramen. Nič ni dovolj dobro, nikoli mu ni dovolj njene prisotnosti, hoče vedeti kje je, kdaj pride, s kom je bila, zagotavlja ji, da jo ljubi, kot je ne bo nihče nikoli več in hkrati ji pove, da je nehvaležna in naj bo srečna, da ga ima. Črpa jo, napaja se z njeno energijo, nikoli ni dovolj. Ne glede na to, koliko in kako mu ustreže, njemu še vedno nekaj manjka. Nikoli ni zadovoljen, njegova ljubezen postane bolj kot ne breme, pravzaprav bi bilo pravo olajšanje, če je ne bi več ljubil.

Tretji tip moškega je moški, ki ima vedno prav. Ti moški so privlačni, izžarevajo moč in moškost. So to, kar ženske hočejo. Moškega, ki jo bo zaščitil, če bo treba, moškega, na katerega se lahko obrne, če je v težavah, moškega, ki je trdna skala v njenem življenju. Problem nastane, ker hoče imeti ta moški prav tudi za štirimi stenami. Vedno in vse mora biti po njegovo. Gre za prave malenkosti, od tega, ob kateri uri mora biti kosilo na mizi, do tega čigava je katera naloga v gospodinjstvu, kako mora biti pospravljeno in zakaj svinčnik ni na svojem mestu. Njegova ženska je njegova in to tudi jasno pokaže. Če se ženska poskuša kadarkoli malo upreti ali narediti po svoje, se nanjo vsuje plaz besed in očitkov, da tega prav pogosto ne poskuša več. Spremeni se nič.

Četrti tip moškega je moški, ki se ga ne da ujeti. To so moški, ki ne prenesejo bližine. Kakor hitro mu čustveno pridete preblizu, odide, se umakne in se vrne, ko se vaša ljubezen malo ohladi. To so vroče hladna razmerja, kjer čakate. Čakate, kdaj bo poklical, čakate ali bosta šla skupaj na izlet, čakate in čakate in čakate … Ko sta skupaj, je lepo do vesolja in potem ga ni. To je razmerje od nebes do pekla in nazaj. Ni ga par dni, ne kliče in ne javlja se na telefon in potem pride, kot da se ni nič zgodilo. Kot da ni minilo nekaj dni ali tednov. Tudi če skupaj živita, ne boste nikoli vedela kam izgine in kje je, povedal bo toliko, kot bo želel. Na vprašanja ne boste dobile odgovora ali pa bo za lase privlečen, toliko, da nehate težiti.

Peti tip moškega je sanjski moški. Uglajen, privlačen, vse bi ga imele in če ga imate vi, vam ga druge ženske zavidajo. Imele boste vse, le njegovega srca ne. To je človek, ki ne čuti drugih ljudi. Ve, da ljubezen obstaja in se je nauči. Nekje v njegovih možganih je vzorec, ki mu govori, kako se človek v ljubezni obnaša. Vse nekako gre, da prvih vaših težav, ko ne bo vedel, kaj se z vami pravzaprav dogaja. Nima empatije, pojma nima, kako delujejo drugi ljudje. Ne glede na to, kako se morda celo trudi, ljubezni ne boste čutile. Zagotavljal vam jo bo z besedami, ne z dejanji, in ko vam bo hudo, boste ostale same. Ker ne zna povezati svojega srca z umom. Razlika med prej naštetimi moškimi in njim je v tem, da prejšnji nočejo, ta pa res ne zna. Na koncu boste rekle, da nima srca.

Ti opisi so zelo telegrafsko napisani. Napisati bi se dalo še veliko več, od tega, kje so vzroki, do bolj podrobnih opisov. In zdaj k vašim vprašanjem. Vsi takšni moški vas imajo radi na nek svoj način. Ve bi rade videle, da bi vas imeli radi na vaš način. Lahko jih razumete, morda vam bo lažje, ker boste vedele, da ne gre za vas, ampak za njih. Lahko jim razlagate, lahko jih peljete na delavnice, k svetovalcem, lahko jim prinesete kup knjig na takšno ali podobno temo, a dokler ne bodo oni sami želeli nečesa spremeniti, se ne bo spremenilo nič. Človek naredi spremembo takrat, ko jo sam hoče in nič prej.

Lahko se vprašate, kaj je »tisto«, kar Vas vleče k takšnemu moškemu. Ostali so moški, s katerimi bi lahko bile srečne. Zanesljivi, prijetni, pozorni, ljubeči.

več v FB skupini Čarobni odnos ali MMC