Članki

Zakaj ne pokliče?

Nedolgo nazaj sem prebrala misel: "Ne moreš si privoščiti niti ene slabe misli."

Kaj je pravzaprav slaba misel? Misel je samo misel, mi smo tisti, ki tej misli dajemo težo, energijo, se z njo igramo, jo krepimo ali spustimo … Misel je akcija, in posledica akcije je reakcija. Če misel pustimo, ali jo krepimo, sledi posledica, nadaljevanje. Misel je pot, ki pelje do cilja. Na cilju se začne naslednja pot. Življenje je potovanje od cilj do cilja, od etape do etape.

Misel ni nič drugega kot jasno sporočilo nam samim. Misel je pretvorba neznanega v znano, v razumljivo. Misel je slovar vedenja, prepričanj, naravnanosti naše podzavesti.

Poglejmo na primeru. Ne mine teden, da ne bi dobila vprašanja: "Zakaj ne pokliče?"  Poznata se deset dni, enkrat sta šla na kavo, v tem času sta si izmenjala pet sporočil in poslovil se je z besedami: "Se slišiva," ali "Sva na vezi," ali nekaj podobno ohlapnega.

Kaj naredite z mislijo "Zakaj ne pokliče?" Jo spustite? Kot je prišla, tako naj tudi gre?

Jo krepite: "Kako je bilo nazadnje, ko sva se videla, slišala? Sem kaj spregledala? Sem kaj narobe rekla?"

Ali se z njo poigrate: "Zakaj si želim, da bi poklical? Všeč mi je, res mi je všeč. A boš čakala, da bo poklical? Pravzaprav ni niti tako pomembno, če ne pokliče. Ampak lepo bi ga bilo slišati. Ja nič, bom videla in se pustila presenetiti."

Kaj od tega se zgodi pri vas? 

Lahko si želite ponovnega stika, a spustite, kar bo pač bo, se zgodi, v redu je tudi tako.

Med poigravanjem lahko ugotovite, da vas je morda ujela preteklost slabe izkušnje. Želite si pozornosti, potrditve. Ali vas je presenetilo, kako čakate njegov klic? Lahko ugotovite, da se počutite nelagodno. Vprašajte se, kdaj ste se počutili podobno. Je to hrepenenje po bližini? Ste si že narisali film skupnega življenja? Postavljajte vprašanja o sebi in dobili boste zanimive odgovore. S tem spoznavate sebe, odkrivate prepričanja, želje, hrepenenja, reakcije. Šele ko to ozavestite, lahko začnete spreminjati, če želite kaj spremeniti. Tu se postavite na prvo mesto. Sprašujte in premišljujte o tem, zakaj se, nesorazmerno na poznanstvo, počutite nelagodno, ponovno spregledano, nezaželjeno, neljubljeno, nevredno … Tu postanite pomembni sami sebi. Vi ste pomembni, ne on.

Misel lahko tudi okrepite z dodajanjem močnih občutkov, aktivnostjo miselnih procesov in zunanjimi potrditvami. Ne zanima vas ali je vaša reakcija preburna, ne zanima vas, kaj jo sproža, ali je želja po njem nesorazmerna s tem, kar o njem sploh veste. Od trenutka, ko je rekel, "sva na vezi", ste v fazi čakanja. S telefonom postanete eno. Ko nesete smeti, telefon vzamete s seboj, preverjate, če je signal dovolj močan, če ni glasnost utišana, ponoči je telefon na vaši nočni omarici, odpoveste sprehod s prijateljico, da boste na voljo, če bo predlagal naslednje srečanje ...

"Rekel je, da sva na vezi. Kaj je s tem misli? Da bo poklical ali morda čaka, da ga pokličem jaz? Ali je morda rekel, da bo poklical? Kaj si misli o meni, kaj če mu nisem dovolj všeč, morda sem kaj narobe rekla. Zdaj bi bil že čas, da pokliče. Še malo počakam. Morda nima časa. Ali je po pomoti izbrisal mojo številko? Ali naj ga jaz pokličem? Kaj pa, če bi mu poslala sporočilo? Rekel je, da se slišiva. Zakaj torej ne drži besede? Obljubil je. Morda ima slabe izkušnje v preteklosti in je zato zadržan. Kako naj ga prepričam, da nisem takšna kot ostale? Skupaj bi bila lahko srečna. Z menoj bi spoznal pravo ljubezen. Morda ni rastel v varni družini in ljudem ne zaupa. Kako naj mu dokažem, da sem vredna zaupanja? Da mi družina pomeni vse na svetu. Verjetno sploh ne vem, kako močno znam ljubiti. Pozimi bi lahko šla smučat in poleti na morje. Hmmm, kje je že rekel, da stanuje? To je malo daleč od moje službe. Ampak saj lahko dobim službo v njegovem kraju. Verjetno bo poklical proti večeru, ko pride malo k sebi. Omenil je nečaka, torej ima rad otroke. Lahko bi imela deklico in dečka ali pa ne, najprej fantka in potem punčko, v razmahu dveh let, da se bosta skupaj igrala. Ampak zakaj ne pokliče? Morda čaka, da ga jaz pokličem. Ali pa se bo zgodilo tako kot z Gregorjem, ki ni več poklical. Ne, to ne more biti res. Ne bom prenesla. Morda sem bila na kavi preveč zadržana ali pa mu kakšen moj stavek ni bil všeč. Res, tisto s sladkorjem res ni bilo najboljše. Sladkor ni zdrav in če sem mu povedala, da je bolje, če pije grenko kavo, res ne more biti tako narobe. Res bi lahko bila tiho, ampak uničuje si zdravje. Zdi se mi, da se tudi s športom premalo ukvarja. Ura je že ena ponoči, danes verjetno ne bo poklical. Morda je prepozno, da ga jaz pokličem. Kaj naj naredim, zaspati tako ne bom mogla. Zakaj se mi to vedno dogaja? Zakaj ne morejo biti moški zanesljivi? Tako lepo bi se lahko imela skupaj!«

A vidite razliko med poigravanjem in krepitvijo? Ženske sprašujejo, kako naj se imam rada? Tako da se v takšnih situacijah postavite na prvo mesto. Sprašujte se, zakaj se slabo počutite, zakaj ste nemirne, zakaj je v vas toliko hrepenenja, žalosti, razočaranja, bolečine, strahu pred osamljenostjo, od kod izvira, kaj lahko storite, da se boste počutile bolje. Vi ste pomembne in ne on. Pomembno je, kaj vi čutite, mislite, si želite. Pomembno je, da se vprašate, kako bi sebe potolažile, se razvedrile, ugotovile, zakaj se vam to dogaja … Kako? Tehnik je veliko, berite, iščite in našle boste tisto, ki vam odgovarja. Način, kako pomagati sebi boste našle v najkrajšem času. Samo to mora biti vaš cilj. Kako pomagati sebi, kako razumeti sebe, od kod takšne misli, od kod strah, vsi ti občutki … postanite pomembne same sebi. Postavite se na prvo mesto.

Ena misel, trenutek časa, sekunda. A je še pomembno zakaj ne pokliče? Ni, verjemite. Moških je dovolj, moških je celo preveč.

Vrnimo se na začetek. Ali obstaja slaba misel? Obstaja misel. Od nas pa je odvisno, kaj bomo z njo naredili. Lahko nas potlači, lahko nam da nove uvide in spoznanja. 

več v FB skupini Čarobni odnos in v knjigi Čarobni odnos in 8 moških - zakaj pa ne?

Priporočam v branje

POSTANITE SI POMEMBNI
OSAMLJENOST
DELO NA SEBI – PARTNERSTVO