Članki

Ravnotežje

Ena izmed najpomembnejših stvari v življenju je ravnotežje. Ravnotežje pri hoji, ravnotežje v naravi, ravnotežje v nas samih, ravnotežje v odnosih. Ko center za ravnotežje zaradi različnih vzrokov ne deluje, nastane vrtoglavica. Telo ni v ravnovesju, zanaša ga in nastopi občutek ogroženosti, nesigurnosti, koordinacije gibov in zaznav niso usklajene, nič več ne dela tako, kot bi moralo biti. Ni prijetno, sploh ni prijetno in nemudoma poiščemo zdravniško pomoč. Tako se ne da živeti, rečemo.

Ko narava ni v ravnovesju nastopi suša, poplave, potresi... Zaradi neravnovesja plinov v atmosferi se segreva ozračje, topijo se ledeniki, ogrožene so živalske vrste, zaradi sekanja dreves izginja tropski gozd in posledice čuti ves svet. Vse to je zelo laično in poenostavljeno napisano. Ves čas zavedno in nezavedno stremimo za tem, da bi bilo naše življenje čim bolj v ravnovesju.

Naše življenje, naše zdravje, počutje, odnosi, vse to je posledica ravnovesja, v katerem se nahajamo. Živimo v svetu dualnost, kjer je dobro in slabo, kjer sta veselje in žalost, bolezen in zdravje, ljubezen in neljubezen, kjer je potrebno načrtovati, delovati, imeti stvari pod nadzorom in spustiti, zaupati, se prepustiti. Naše življenje je odraz ravnovesja v katerem se nahajamo.

Na področju občutenj najtežje vzdržujemo ravnotežje, saj nas o tem nikjer kaj veliko ne naučijo. Tudi o obrambnih mehanizmih ne vemo prav veliko in zato živimo kot vemo in znamo. Obrambni mehanizmi so namenjeni zmanjševanju škode, ki ga naredi odklon navzdol. Problem nastane, če z obrambnimi mehanizmi samo gasimo požare, redko ali nikoli pa se s problemom ne soočimo in ga rešimo. Pravimo, da stvari pometemo pod preprogo. Ali pa smo v neprestanem nerazumevanju z okolico. Dokler boste iskali vzroke v drugih ljudeh, problema ne morete rešiti. Tudi vsi neprijetni občutki so sporočilo, da je potrebno nekaj popraviti, spremeniti, da smo zanihali iz ravnotežja, a večinoma ne vemo kako, ne znamo in zato neprijetne občutke potlačimo.

Hkrati nam okolica sporoča, da je potrebno biti srečen. Da je pravzaprav s tabo nekaj narobe, če nisi ves čas srečen, se če se ti vsaj petkrat na dan ne zgodijo stvari, pod katere lahko napišeš "neprecenljivo"... In vse to je naporno. Truditi se biti ves čas srečen.

Čustva in občutki so smerokazi, stop znaki, obvezne smeri na našem zemljevidu življenja. Ali jih boste upoštevali ali spregledali, je odvisno od vas. Vsaka akcija ima svojo reakcijo in vsaka reakcije je posledica predhodne akcije. Tudi nedelovanje je akcija. Čustvene energije se nabirajo, nabira se psihična napetost, postanemo napeti, zaskrbljeni. Strokovnjaki to imenujejo stres. Biti v stresu ni danes nič posebnega. Telo slejkoprej odreagira tako kot zemlja, ko se nabere preveč napetosti. Z vulkanskim izbruhom ali potresom. Zanihamo na drugo stran, in navadno nastradajo ljudje, ki jih imamo radi.

Kaj lahko storite? Najprej ozavestite, da nekaj ni tako kot si želite, potem poiščite način s katerim si boste pomagali in se ob tem počutili dovolj varni. In bo šlo. Vsak dan bo bolje. Kot igranje inštrumenta ali učenje tujega jezika. Bolj kot boste vadili bolje vam bo šlo.

več v FB skupini Čarobni odnos ali MMC