Članki

Jana v Vidovem kraljestvu

Vid je živahen šestletni fantič. Z velikimi očmi zre v svet in to včasih tako zagnano, da očala ostanejo na robu nosu, usta pa široko odprta... Ljudje, ki ga prvič srečajo,običajno zaradi njegove drobne postave mislijo, da je mlajši in tako z njim komunicirajo bolj po "otroško". Vidu je taka vloga "majhnega fantka" kar pogodu, saj je mnenja, da manjši kot si, bolj so odrasli do tebe prijazni – saj na dojenčke nihče ne povzdigne glasu, kajne? Zgodba je potem pri šestih letih precej drugačna kot pri užitkarskih prvih mesecih, se Vid večkrat pritoži. Enaka pravila in meje, kot jih dobiva sam, tako z veseljem postavlja tudi tri leta mlajšemu bratcu, pravi pa, da mora poznati pravila tudi njegov leto in pol star bratranec. Sicer pa Vid naredi vse, samo, da bi odraslemu ustregel. Problem nastane le, če je utrujen ali neprespan ali lačen. Potem postane pravi mali neukrotljivi zmajček...

Ker je Vid res manjši v primerjavi s svojimi vrstniki, je razvil posebno tehniko, kjer blesti - tek. Vid je tako pravi mali "Forest Gump", ki teče in teče... Večkrat pride na igrišče, malo pofrca, potem pa teče, saj je to zanesljiva pot do zmage, saj ga le redkokdo ujame.
In ja, res je zelo živahen. Stalno poskakuje, teče, nekaj že počne, samo pri miru ne sedi (razen pred televizijo – risanka ga lahko popolnoma uroči). Vedno se mu nekam mudi, stalno hiti, da ne bi česa zamudil. Tako tudi vse kaže, da ponoči tako intenzivno sanja, da je škoda časa za lulanje na stranišču in se polula kar v postelji.

Prav zaradi težav s pozornostjo je Vid spoznal Jano. 
Že na prvi uri sta se lepo ujela, čeprav Vidu ni bilo čisto jasno, kaj se dogaja... Na drugi in tretji terapiji je pa že prav užival. Doma je svojemu bratcu pokazal in razložil vse o svojem obisku, pa tudi pokazal z rokami. Bil je navdušen nad zgodbicami, ki sta jih napletla z Jano in mu uspešno pomagajo, da ponoči ostaja suh. Ne čisto vsako noč, ampak krivulja števila suhih noči se vzpenja. Včasih pride obdobje, ko se nekaj noči zaporedoma polula, pa je potem spet daljše suho obdobje. Vzroka še nismo odkrili.

Sicer pa so opazne tudi spremembe pri obnašanju: jasneje izraža svoje mnenje, ne glasneje, ampak bolj jasno. Če je utrujen, ima še vedno probleme s komunikacijo in nasploh z obnašanjem - videti je, da se tega tudi zaveda, ampak si res ne more pomagat.

Vid rad pride k Jani in se v njenem kraljestvu očitno dobro počuti. Jana pa s svojo pozitivno energijo in prodornostjo odlično vpliva na malega junaka. Spremembe niso ogromne, gre za majhne podrobnosti, ki pa so opazne – ne samo staršem, ampak tudi drugim, ki z Vidom preživijo več časa.

Mami

Foto: Flickr