Članki

Čustvena manipulacija

Čustvene manipulacije se ne poslužujejo samo t.i. narcisi ali mejno osebnostne osebe, ampak jo občasno bolj ali manj zavedno uporabljamo vsi. Čustvena manipulacija je način, s katerim mislimo, da bomo želeno dosegli. Na spletu imate kup napotkov, kako v treh, petih ali desetih znakih prepoznate čustvenega manipulatorja. Naučiti se morate veliko, vedeti morate veliko, okupirani ste z okolico in ves čas ste na okopih in v pripravljenosti, da boste čim prej prepoznali čustvenega manipulatorja. Kljub vsemu znanju, kljub pripravljenosti in vsakdanji borbi in uporu, se vam zdi, da ste ves čas z njimi obkroženi. Ne počutite se varno. Predvsem ste pa izčrpani.

Predlagam vam, da poskusite drugače. Kaj je pravzaprav čustvena manipulacija? Čustvena manipulacije je, ko oseba vzbuja v vas občutke neustreznosti in strahu. Neustreznost je občutek krivde, občutek, da ste neumni, nesposobni, nehvaležni, nerazumevajoči, brezsrčni, nevredni, hudobni, nespoštljivi, privoščljivi, zavistni … Oseba grozi, da vas bo zapustila, da boste ostali sami, da vas itak nihče ne mara, da bodite srečni, da se sploh še ukvarja z vami, da je za vas toliko naredila, vi pa se obnašate tako, da nalašč delate nekaj, da jo prizadenete, da je čisto sama, bolna, nemočna, da se ji trga srce zaradi vaših dejanj, joče, grozi s samomorom, vi ste jo pripeljali do tega … Ignorira vas, niste vredni, da bi vam namenila pogled, kaj šele besedo, ker se ne trudite in potrudite, ker nalašč delate, da jo pripeljete do takšnega stanja in ne preostane ji drugega, kot da z vami tako ravna … in še in še in še. In vi vse to vzamete osebno, dotakne se vas, potolče in dotolče vas.

Če ste bili kot otrok čustveno manipulirani, čustveno zlorabljeni, poiščite, združite in potolažite tega otroka. Odpeljite ga na varno. Na ta način se boste osvobodili preteklosti. Dokler tega ne naredite, v vašem nezavednem vse aktivno poteka, kot da ni minilo že veliko let od takrat. Zato ste občutljivejši in zato nase dobesedno vlečete ljudi, da nadaljujejo ta proces. Ne boste verjeli, veliko ljudi ne ve nič o čustvenih manipulatorjih, ne srečujejo jih in to samo zato, ker tega nimajo v sebi. Nimajo teh procesov, teh energij, teh občutkov. Ne borite se z zunanjim svetom, posvetite se sebi, pozdravite te rane, potolažite otroka ali odraslo osebo, prečistite se. Znova in znova in znova. Osredotočite se nase in na svoje občutke. Tako boste najhitreje in najlažje prepoznali, če nekdo z vami želi čustveno manipulirati, ker boste v trenutku zaznali manipulacijo in se slišanega ne boste več bali, ne bo vas dotolklo, ne boste več vzeli osebno, ker ste v sebi prečiščeni. Ničesar več ni, na kar bi manipulacija lahko pritisnila, zato tudi ne boste odreagirali nanjo. Postanite si pomembni in postanite princeske na zrnu graha. Tudi moški.

Poskusite, splača se, predvsem si pa zaslužite.

več v FB skupini Čarobni odnos in v knjigi Čarobni odnos

Priporočam v branje

LJUBITI MANIPULATORJA
IZGORELOST
DELO NA SEBI - NAVODILA