Članki

Valentinovo

Valentinovo – dan D za marsikoga, predvsem marsikatero. Koliko vam pomeni? Ocenite na lestvici? Ali je ta pomembnost uravnotežena? Ali bo današnji dan karkoli spremenil v vajinem odnosu? Zakaj lahko valentinovo v dobrem razmerju ustvari zamero in zakaj v razmerju, kjer bi bilo najmanj za enega dobro, če bi se končalo, povzroči, da se agonija vleče še naslednje mesece?

Razumsko nam je vsem vse jasno. Ampak razum nima vpliva na naše čustveno doživljanje. Zato si povejte, sebi, odgovorite si, koliko je današnji dan pomemben za vas, koliko si želite čarobnosti dneva, kaj lahko dobite ali izgubite, koliko ste srečni in koliko razočarani, kakšne izgovore in odgovore iščete, da ublažite bolečino in razočaranje, kako močne obrambne mehanizme zanikanja imate … odgovori so v vas, ne v meni.

Če je vaša čustvena posoda prazna, je današnji dan pomemben. Ker je ne znate napolniti sami, je danes primeren dan, da jo napolni nekdo drug. Ko bo polna, boste srečni, občutek, da se je nekdo spomnil, da vam je nekaj podaril, da mu veliko pomenite, da ste pomembni, vredni, opaženi, videni, bo božanski. Vprašajte se, koliko časa bo ta občutek trajal? Kaj bo potem? Zakaj se vaša čustvena posoda prazni? Koliko sami lahko naredite, da želje, hrepenenja, občutke praznine, nezaželenosti, nepomembnosti, spregledanosti zmanjšate, da prekinete nepotrebno odtekanje, ker vam jemlje življenjsko energijo, slabša razpoloženje, znižuje tolerančni prag in zato ste pogosteje nerazumljeni, spregledani, neupoštevani … Rane, zamere, jeza se nabirajo in najbolj škodijo ravno vam in ljudem, ki jih imate radi.

Če je vaš jezik ljubezni sprejemanje daril, je darilo dokaz ljubezni. Če se tega zavedate, to potrebo lahko uravnovesite in vam ne bo delala škode. V nasprotnem primeru je partner lahko celo leto razumevajoč, zanesljiv, ljubeč, a pozablja na darila. Pozablja na to, kar je v vašem čustvenem svetu dokaz ljubezni. Če se zavedate, da je to vaš jezik ljubezni, imate možnost, da zamera ne bo prevelika. Če pa tega ne veste, bo pozabljeno darilo ali ne dovolj vredno darilo povozilo celo preteklo leto. Nelogično, neracionalno, a še kako resnično. Logika in racionalnost pri čustveni potrebi ne deluje najbolje. Le vi sami, če se zavedate, jo lahko delno ublažite. Pomembna je tudi velikost, vrednost darila. Ker to za vas lahko pomeni vašo vrednost in tu sta čokolada in šopek premalo. Nekako bo prišel skozi s pravim parfumom, ali celo bolje kar s šopingom, romantično večerjo, razvajanjem v masažnem bazenu … To je lahko za vas dokaz, da vas ima čisto zares in neskončno rad.

Če je vaš jezik ljubezni delanje uslug in obdarovanje, boste sami pripravili darilo, romantičen, poseben večer in ne bo dobro, če bo rekel ali rekla, ti, ne danes, čist sem zbit/a, ali lahko prestaviva na petek ali soboto. Počutili se boste nekako tako kot nekdo, ki ga je povozil tank.

Zato izkoristite valentinovo zase. To je eden boljših dni, da veliko spoznate o sebi, še več predelate, pozdravite rane preteklosti, bolečine, razočaranja, napolnite svojo čustveno posodo, uravnotežite se, povejte si, kaj  in česa si želite, po čem hrepenite, kaj to za vas pomeni … Točno na ta dan lahko pridete do »tistega,« zaradi česar celo leto prenašate neprimerno obnašanje in neprimerne besede, zaradi česar znižujete kriterije, iščete izgovore, opravičujete …

Naj bo to valentinovo namenjeno vam. Podarite si ga. Razveselite se vsega, kar boste izvedeli in predelali. Je le en dan v 365 dni dolgem letu. Pomembno je celo leto. Spoznajte, predelajte, znate, zmorete in videli boste, da bo leto čisto drugačno.

več v FB skupini Čarobni odnos in v knjigi Čarobni odnos in 8 moških - zakaj pa ne?

Priporočam v branje

VLAGANJE V ODNOS
LJUBITI MANIPULATORJA
DIVJA ŽENSKA