Članki

Če je čustveni manipulator predpostavljeni

Vsak odnos s čustvenim manipulatorjem je stresen in dolgoročno lahko pripelje do izgorelosti. Kaj lahko storimo, če je čustveni manipulator nas predpostavljeni? Kako lahko zmanjšamo škodo:

 1. Prepoznava – poučite se o čustveni manipulaciji.
 2. Dovolj je, da je samo enkrat zloben do vas. Ne dajajte mu druge možnosti ali tretje ali stote.
 3. Njegove besede ne jemljite osebno.
 4. Ne padajte na njegov šarm, nakladanje, obljube, visokoleteče cilje.
 5. Ne verjemite mu. Ničesar. Ne obljubam, ne zagotovilom, ničemur.
 6. Ne trudite se mu ugajati.
 7. Ne poskušajte mu razlagati o tem, da se moti.
 8. Ne poskušajte ga rešiti.
 9. Ne poskušajte mu priti naproti z dobrimi nameni.
 10. Ne borite se z njim.
 11. Ne razlagajte osebnih stvari, ne glede na to, če je trenutno v prijazni fazi. Njegov namen ni, da vas razume, ampak da dobi nekaj, s katerim bo naslednjič lahko usekal po vas.
 12. Cilj, ki ga imejte pred očmi je, da boste zanj čim manj zanimivi, da dobi od vas čim manj reakcij, čim manj zanimanja. Na ta način boste izgubili manj energije in poiskal si bo drugo žrtev.
 13. Vsak dan si povejte, da v službo hodite zaradi denarja, da ste dovolj dobri, da se dovolj potrudite …

Na kratko:

 1. Čustveni manipulatorji niso nikoli ničesar krivi. Nikoli ne naredijo nič narobe, vi ste tisti, ki jih jezite, ki jih pripravite do tega, da izgubijo živce, kričijo ali fizično napadejo. Vi ste tisti, zaradi katerih so nesrečni, ne ubogate, ne upoštevate, ne sledite, ne znate brati misli, očitajo vam, da mislite samo nase in se niste pripravljeni prilagoditi, zaradi vas se počutijo slabo ali so zaradi vas celo zboleli.
 2. Osebnostno vas ponižujejo in krivijo; slabi ste, nehvaležni, ne razumete, nočete razumeti, trmasti ste, nečloveški, neumni … napadajo vas kot osebo in ne to kar delate ali česar niste storili. Bistvena razlika je, če nekomu rečete, tu nisi bil dovolj pozoren ali kolk si ti neumen, štorast …
 3. Bolj kot se boste trudili dokazati, da se trudite, da ste dovolj dobri, več energije vam pobere in jo ponovno usmeri v vas.
 4. Uživa v vaših razlagah, obrača svoje besede, vaše, laže, se izmišljuje ali pa utihne in se sploh ne pogovarja z vami. Pokaže vam svoj prezir in z ignoranco vam sporoča, da niste vredni njegove pozornosti.
 5. Njegove težave so največje in vse kar predlagate, bo ovrgel. Ne rabi rešitve, rabi pozornost in nekoga, ki mu bo ob vsakem času na voljo, da bo lahko tožil, stokal, jokal, sitnaril, se pritoževal …
 6. Vaše dobre namene bo slej ko prej obrnil proti vam in razen tega, da se boste počutili ponovno opeharjene, drugega rezultata ne bo.
 7. Borba je to, kar ljubi. Super tarča, na katero lahko kadarkoli odloži vso svojo jezo, slabo voljo, zlobo, nesramnosti …

Rešitev:

 1. Zamenjajte službo ali pisarno, če je to sodelavec.
 2. Obrnite se vase in spustite iz sebe ves nemir. Bolj kot boste mirni, manj boste zanimivi. Ni dovolj, če ste mirni navzven, počutiti se morate čim bolj mirno.
 3. Spravite ga iz svoje glave in telesa.
 4. Poiščite vse osebe v sebi, ki so osebnostno ranjene in jih potolažite.
 5. Znova, znova in znova naj vam bo pomembno, da ohranjate notranji mir, ravnovesje čustev, harmonijo.
 6. Znova in znova tolažite in zaščitite srce.
 7. Ohranjajte hladno - posloven odnos, čim več navodil naj bo pisnih.
 8. Ne zapletajte se v razprave, pa če vas še bolj srbi jezik in ego skače v vas od togote.
 9. Dajte jezi duška v sebi. Znova in znova.
 10. Sodelavcu lahko hladno, kratko in jedrnato rečete: Ne dovolim, da tako govoriš z mano. S šefom si to težko dovolite. Šef je močnejši in ne glede na to, koliko imate prav obstaja velika verjetnost, da boste potegnili krajši konec.
 11. Lahko prijavite mobing, se tožarite, ampak do končne razsodbe morate preživeti. Utrdite si kožo in zaščitite srce.
 12. Najučinkovitejša je še vedno prva točka in ohranjanje notranje harmonije.

Zaradi takšnih situacij vedno znova govorim, da naj bo dom oaza, kjer ste varni, kjer se spočijete, se uravnovesite, pozdravite rane, kjer se lahko odprete, smejite, ste zaželeni, dovolj dobri, ljubljeni …

več v FB skupini Čarobni odnos in v knjigi Čarobni odnos

Priporočam v branje

PRIMERI ČUSTVENIH MANIPULACIJ
KO SMO V STISKI
ZASVOJENOST Z DRAMO