Članki

Izgorelost

Izgorelost je stanje, ko ne moremo več. Izčrpani smo telesno in duševno. Telo nas opozarja, a znake spregledamo. »Stisni še malo,« pravijo odzvanja v njih. »Dokaži se in nehaj jamrat. Ne bodi v sramoto. Ostali zmorejo bistveno več. Bolj se potrudi, več naredi, vse zamočiš, kriv in nesposoben si. Bodi prijazen, ustrežljiv, ne smeš se zmotiti, drugače bodo spoznali, kakšen si v resnici – nevreden in nesposoben.« S takšnimi in podobnimi stavki in neverbalnimi sporočili so odraščali. To je njihov vsakdan. Zadovoljiti starše, biti priden, sposoben, nezmotljiv. Prepričani so, da sta perfekcionizem in deloholizem njihova rešitev. Tako kot so se v otroštvu za pozornost, pohvalo in ljubezen trudili zadovoljiti starše, tako se trudijo v odrasli dobi zadovoljiti nadrejene, sodelavce, prijatelje in tudi partnerja in svoje otroke. Rabijo pohvalo. Šele tako so približno, za kratek čas pomirjeni. A nevarnost je ves čas prisotna, ob pohvali so z mislimi že v prihodnosti. »Dvomim, da mi bo naslednjič uspelo, moram se potruditi, ne smem jih razočarati.« Z leti ti stavki postanejo demoni – kritik, preganjalec, zastraševalec, notranji starš … Tej močni čustveni energiji preprosto niso kos. Niti pomisliti ne morejo, da bi naredili manj kot perfektno, da bi »zapravljali« čas, da bi delali manj kot 14 ur na dan v službi in doma. »Groza me je, da bi kdo prišel na obisk v razmetano stanovanje. Nemogoče, da bi v službi ne bi zmogel dela. Živ obup, da ne bi bila najboljša mama ali oče. Čas moram kvalitetno izkoristiti s katerokoli dejavnostjo.« In gredo naprej, še hitreje, še močneje, s stisnjenimi zobmi in zadnjimi atomi. Neuspeh doživijo kot katastrofo svetovnih razsežnosti. Kot da ves svet ve, da so izgube, sram jih je do bolečine, življenje je eno samo trpljenje.

Procese v telesu lahko primerjamo z državo v vojni. Vse je mobilizirano, napeto, brez varnosti in v nenehni nevarnosti. Tako je od otroštva, celo šolsko dobo: »Mi smo bili odlični,« pravijo ponosni starši. »Le glej, da bo tudi naslednje šolsko leto tako!« Ves čas so v stresu. Stres je vojno stanje za telo. Demoni so vedno močnejši, »prostorčki« ljubezni, vrednosti, varnosti so izpraznjeni ali jih celo ni. Telesna izčrpanost zniža storilnost, demoni so zato razjarjeni in neusmiljeno pritiskajo. »Kako si nesposoben!« tulijo noč in dan. Oseba se še bolj trudi, ujeta v strahu, stiski, slabo spi, ne more se spočiti, sprožilcev je vse več, postane tesnobna, iz tedna v teden je težje, huje, lahko pride do paničnega napada, ki vse skupaj le še poslabša, čustvena izčrpanost vodi v depresijo in/ali v izbruhe jeze, boli tu in tam in brez ukrepanja pride do telesnega in duševnega zloma. Otopela obleži.

Ljudje mislijo, da je dovolj, če se konec tedna naspijo. Pride obdobje, ko smo zaradi različnih življenjski situacij »prisiljeni« delati več, ko nas skrbi prihodnost, ko smo »živalsko« utrujeni. Slej ko prej to mine, imamo časovni rok, vemo koliko časa moramo še stisniti. Dlje ko traja takšna obremenitev, več časa rabite, da se spočijete. Ampak počivate brez slabe vesti, veste, da je tako prav, da to rabite in slej ko prej se spočijete. Vzrok za izgorelost pa ni zunanji, ampak notranji. Obremenjujejo sami sebe, obremenjujejo jih notranji procesi, demoni, strahovi, občutek krivde, strah pred neustreznostjo, pred tem da niso dovolj dobri, sposobni, potreba po pohvali, priznanju. Počitek spremlja slaba vest, občutek krivde, včasih je že sama misel na počitek grožnja sramote, pred katero zbežijo v delo. Zato ne pomaga spanje konec tedna. Notranji procesi so premočni in se ne končajo.

Zdravila notranje procese ublažijo, ne odpravijo pa vzroka. Vzrok odpravite tako, da odpravite strahove in demone. Poiščete 1000 in eno osebo, ki je neustrezna, jo odpeljete na travnik in potolažite, povejte si, da je dovolj dobra, da vam je pomembna, da je vredna, da ni kriva. Razbremenite srce skrbi, s scenariji poiščete globoko skrita čustva sramu, neustreznosti, nevrednosti … in v nekaj mesecih ste lahko na nogah. BEAM metoda vam omogoča, da takoj, kadarkoli in kjerkoli odstranite oz. spremenite škodljive misli, čustva, strahove, demone. Niste nemočni, ampak aktivno posežete v dogajanje. Ne odpravljate posledic, ampak vzrok.

več v FB skupini Čarobni odnos in v knjigi Čarobni odnos

Priporočam v branje

MANIPULACIJE
PREPOROD
RAZLAGA BEAM METODE