Članki

Življenje s čustvenim manipulatorjem

Če ste v odnosu obtičali, če nimate več pojma, kaj sploh še lahko naredite, da bo bolje, če si želite oditi, pa trenutno ne vidite možnosti, če ste od vsega skupaj že utrujeni ali ste celo zboleli, si vzemite odmor. Počitek. Dopust. Dajte možgane na pašo. Dovolj je, ne morem več. Pravico imate do tega.

Če želite oditi, si recite: »Pojma nimam kako, pojma nimam kam, ampak rešitev bo prišla. Do takrat se bom dobro pripravil/a.«

Če želite ostati, si recite: »Ostajam, a se bom počutil/a drugače.«

Odločitev. Odločite se pri sebi. Če se ne znate ali ne zmorete ali ne morete odločiti, si recite: »Ni se mi treba zdaj odločiti. Najprej moram priti k sebi. Ko bo čas, bom vedel/a.«

S tem odprete »vrata« možnostim. Za začetek je to dovolj.

Življenje z manipulatorjem je naporno, izčrpa, ne veste več, kaj je prav in kaj narobe. Vzemite si nekaj dni in prisluhnite sebi. Opazujte, kaj se v vas čez dan dogaja. Zapišite si. Začnite pisati in lažje vam bo. Hitreje boste ozavestili in lažje boste spremenili svoje misli on občutke.

Kaj se vam mota po možganih, kaj razmišljate, kako se počutite? Napišite. Monologi izčrpavajo, rezultata ne prinesejo. Ko se njegova ali njeno nezadovoljstvo spet zvrne na vas, kaj občutite? Ali se branite? Ali želite dokazati, da niste krivi? Da se moti? Da nima prav? Da je drugače? Kolikokrat ste se že zapletli v en in isti prepir, dokazovanje, zanikanje? Kakšen je rezultat? Odnehajte. VI veste, da to kar slišite ni res. VI veste, da vas ne sliši, ker noče slišati. Odnehajte. Bolj ko se branite, več moči mu daste, da nadaljuje. Kar slišite, ni res, ni vaše, to je njegovo ali njeno prepričanje na trenutno situacijo. So le besede, ki gredo mimo vas, se od vas odbijejo, nimajo moči, ker to ni vaše. Ne vzemite vsega, kar slišite. Tudi smeti na cesti pustite na cesti ali jih odvržete v koš za smeti. Ne nosite jih domov in jih shranjujete. In z besedami, ki jih slišite, je enako. Vzemite si odmor, recite, da morate v kopalnico in zadihajte. S tem boste morda prekinili nadaljevanje ali ga morda ublažili.

Če laže in se izmišljuje, s tem ponižuje sebe, ne vas. Njegove ali njene laži in izmišljotine niso vaše. Ne laže zato, da bi vas ponižal, ampak zato, ker je njegov/njen svet izkrivljen. To ni vaše in zato vas ne morejo prizadeti. Vaju pa vse bolj oddaljujejo.

Če vas zaničuje, se iz vas norčuje … so le besede, ki jih odnese veter. To, kar slišite ni res, in ni važno, kaj govori ali vpije. Že zdavnaj ste izgubili spoštovanje do njega/nje, zato njegovo/njeno mnenje ni pomembno. Preprosto ni pomembno. Povejte si to.

Živeti z manipulatorjem (njim ali njo) je tako, kot bi se znašli v drugi dimenziji. Nič več ni tako, kot ste navajeni, kot je logično ali normalno. Izbruhnejo za vsako malenkost, užaljeni so do konca vesolja in nazaj, ljubosumni so celo na igralce v filmih, grozijo z vesoljno apokalipso, so najbolj pametni in vsi okoli njih so neumni in vi jim ne smete oporekati, izkoriščajo materialno, čustveno, v trenutku se naredijo nevedne s takšno prepričljivo sliko, da podvomite vase. Iz malenkosti naredijo dramo epskih razsežnosti, neskončno vas ljubijo in v naslednjem hipu treščite na tla, kot ste dolgi in široki. Vse kar delajo, delajo v vaše dobro in vi nehvaležneži, tega ne znate ceniti. Nato so nemočni, ne morejo brez vas, potrebujejo vas, ste edino bitje, ki ga ljubijo in ne razumejo, zakaj ste tako trdi, brezsrčni in hladni. Kaj hudega so vam naredili, da jim ne verjamete, da se do njih obnašate tako grdo, pa toliko so vam dali, toliko so za vas v življenju žrtvovali, tolikim stvarem so se odpovedali zaradi vas.

Njihovo preklapljanje iz razpoloženja v razpoloženje je tako hitro, silovito in brez videnega ali razumljivega vzroka, da običajni um temu ne sledi. Zato rabite odmor, pavzo, oddih, da pridete k sebi, in da opustite način dosedanjega vašega odzivanja. Manipulatorja ne boste spremenili. Ne bo ga spremenila vaša ljubezen, vaše razumevanje, vaša potrpežljivost, vaše upanje. Vse kar se spremeni je to, da je iz leta v leto slabše. Ko hoče, hoče, ko nekaj trdi, je tako, ko začne, ne zna nehati, ko je v nekaj prepričan, je prepričan … Zato nehajte premlevati, kaj je rekel, mislil, naredil, nehajte se truditi dokazati, da ste dobri, vredni, da niste krivi …

Obrnite se vase. Pozdravite rane preteklosti, pocrkljajte srce, poiščite svojo moč, umirite svoj um, pišite, stremite k miru v srcu in duši. Trajalo bo, a ni važno, težko bo, a ni važno, obupovali boste, a ni važno, dvomili boste, a ni važno, uspevalo vam bo in spet se vam bo zdelo, da ste na začetku, a ni važno. Ni važno. Mir v srcu in duši je harmonija, ravnotežje in moč. To naj bo vaš cilj. Ni važno, če danes ne veste ne kaj, ne kod in ne kam. Osredotočite se nase. Nič od tega, kar poslušate vsak dan ni res. Postanite si pomembni navznoter. Posvetite si čas. Dobri se, vredni ste in niste krivi. Začnite z malimi stvarmi, kaj vas veseli, ob čem bi se sprostili, kaj bi v vaše življenje prineslo zadovoljstvo, začnite se smejati, začnite biti zadovoljni sami s sabo. In naenkrat se vam bodo odprle možnosti, lahko boste izbirali. In izbrali boste pravilno.

več v FB skupini Čarobni odnos in v knjigi Čarobni odnos

Priporočam v branje

RAZVRSTITEV
BESEDE, BESEDE, BESEDE
OPOZORILA IN PRIPOROČILA – IZOGNITE SE TEŽAVAM