Članki

Svet sodimo po sebi

Ko nekdo zbudi naš interes, ga želimo bolje spoznati. O njem ali njej ne vemo zelo malo. Morda to, kar smo o sebi prebrali na spletu, kar nam je povedal prijatelj in kar nam je do sedaj oseba povedala sama. Ampak sploh ženske imamo čudežno moč in zelo hitro zaključimo, kakšen kdo je. Ti zaključki pa delajo težave.

Če si priznamo ali ne, še sebe ne poznamo dobro. Lahko imamo o sebi še tako dobro mnenje in prepričanje, v življenju pridejo situacije, ko odreagiramo čisto drugače, kot bi pričakovali. Preseneti nas in presenečeni smo sami nad sabo – v dobro ali slabo.

Svet sodimo po sebi. Izhajamo iz sebe in na podlagi tega delamo zaključke. Nezaupanje vase in v življenje, strah, nepredelane pretekle izkušnje, hrepenenje, upanje, prazna čustvena posoda ustvarijo prepričanja, ki se jih težko otresemo.

Tudi ko leta in leta živimo z osebo, nas ta še vedno preseneti. Torej lahko rečemo, da na začetku nekega poznanstva lahko predvidevamo, ne pa, da vemo, kakšna ta oseba je in kako v življenje deluje. Razlika med enim in drugim je v tem, da v predvidevanju osebi damo možnost, s prepričanji pa ne.

Bolj ko smo v ravnovesju, harmoniji, bolj ko smo sposobni sami urejati in stabilizirati svoja čustva, bolj pravilno sliko imamo o drugih ljudeh. Ljudje nismo samo dobri ali slabi, ljudje smo oboje, katera plat bo prevladala, pa je odvisno od človeka samega.

Večkrat slišim prepričanje, da so edinci mamini sinčki. Ko ženska spozna moškega, ki je edinec, mu prilima nalepko maminega sinčka. To je njeno prepričanje zaradi pretekle izkušnje. Lahko pa reče, ojej, pa da vidim, če je res. Morda pa se motim. V prvem primeru bo ciljano iskala znake, da se njeno prepričanje potrdi. Prepričanje vedno hoče potrditev, in kot da nekaj znotraj nas išče, se fokusira in potencira vse, kar ta oseba naredi ali ne naredi, samo da se potrdi. Tak človek bo bistveno bolj kritično ocenjevan, ko če bi imel sorojenca, a bi deloval enako. Mamin sinko ni nekdo, ki je edinec, ampak oseba, ki mu je ali lagodneje, če nekdo drug odloča in dela namesto njega, ali oseba, ki se ne upa upreti manipulativnim staršem, ali oseba, ki nima pravilno postavljenih prioritet v življenju in gre zato po liniji manjšega napora.

Prepričanje žensk, ki preveč ljubijo je, da se bo spremenil. Ko bova poročena in imela otroke, bo iz trenutno nezanesljivega, občasno ignorantskega in nesramnega fanta postal zrel, resen in odgovoren mož in oče. In vztrajale bodo dolgo, ker prepričanje hoče potrditev.

Eno izmed prepričanj je, da človek, ki je veren, ne bo varal. Vera bolj slabo preprečuje varanje.

Oba spola imata vsa svoja prepričanja. Vedno pa izhajata iz sebe.

Dajte ljudem možnost. Poslušajte svoje misli, napišite jih in sebi postavljajte vprašanja. Zakaj tako mislim, ali in če zakaj posplošujem, ali ljudi ocenjujem samo črno-belo, kaj s tem prepričanjem dobim … Opazujte svoje občutke in jih napišite zraven prepričanja.

Odgovori vas bodo presenetili. Ugotovili boste, da preteklost ni predelana, da želite zagotovilo, da vas je strah ponovno upati …

več v FB skupini Čarobni odnos in v knjigi Čarobni odnos

Priporočam v branje

ZAČETEK V DVOJE
ČUSTVENI MANIPULATOR
ZAUPANJE