Članki

Opozorila in priporočila – izognite se težavam

Ko vstopate v svetovni splet, poskrbite za tehnično varnost na svojem računalniku s požarnim zidom in redno obnovljenim antivirusnim programom. Tehnično ste za varnost poskrbeli, zdaj pa poglejmo, kaj je najhuje, kar se vam lahko pri takšnem spoznavanju zgodi. Napisano velja za oba spola.

Glede samega vpisa najdete v knjigi 8 moških, zakaj pa ne?.

 • Naleteli boste na osebo, ki vam na vaš e-mail ali poizvedovanje ne bo odgovoril. Počutili se boste zavrnjeno, ponižano, nevredno.
 • Naleteli boste na osebo, ki bo, iz čistega nič, na vas preko maila izliv ves svoj gnev, ki ga nosi v sebi. Prizadeti, ponižani in užaljeni boste.
 • Naleteli boste na osebo, ki se bo z vami prijetno pogovarjala preko mailov, nekega dne pa brez jasnega vzroka ali očitnega razloga prekinila stike z vami. Počutili se boste izigrano, zavrženo in manjvredno.
 • Naleteli boste na osebo, ki bo želela preskočiti pisno spoznavanje, in bo želela z vami v najkrajšem času govoriti po telefonu. Naenkrat se boste znašli v stiski, telefonske številke niste pripravljeni zaupati človeku, hkrati pa se bojite njegove reakcije. Stiska postaja večja glede na pritisk z nasprotne strani.
 • Naleteli boste na osebo, s katero boste stkali prijetno znanstvo, in naenkrat vam bo očitala, da preživljate z njo premalo časa, in da je ne vključite v svojo družbo ali družino. Počutili se boste krivo, vi z možem in otroci odidete na izlet, vaša prijateljica pa ob nedeljah ostaja sama doma.

Z enim klikom ste obdani z velikim številom ljudi. Počutite se, kot da ste prišli v največji nakupovalni center, znašli ste se v Indiji Koromandiji. Hkrati vas je strah. Kako se boste znašli? Kako boste ločili dobre od slabih?

Zavedajte se, da ste za ekranom popolnoma varni. Nihče ne ve, kdo ste, tako kot z enim klikom vstopite, tako z enim klikom odidete. Nikomur niste nič dolžni. Samo vi in nihče drug ne odloča koliko in s kom boste sodelovali, se pogovarjali, koliko časa boste prisotni. Samo vi sprejemate odločitve komu in koliko boste povedali o sebi. Vse je preprosto, varno, en sam klik, sem tu in zdaj me ni. Katera stvar je še bolj enostavna in varna?

Največja nevarnost so vaša čustva in občutki, vaša prepričanja, vaš zemljevid življenja, vaša pokrajina, kompas v vas. Imenujte kakorkoli hočete, pomembno je, da veste v čem je največji problem.

Vedite, da imate o svojem življenju pravico odločati vi in samo vi, in da ste zato tudi odgovorni za svoja dejanja. Ljudem je dana svobodna volja. Ko se tega zaveste, se na nek način osvobodite, po drugi strani pa je to veliko breme. »Jaz sam sem tu zato, ker sem v preteklosti sprejel odločitve, ki so me pripeljale sem.«

Ne da se predvideti vseh situacij, ki se vam lahko zgodijo. Pomembno je, da zaznate opozorila in teh opozoril ne odrite, ampak jih vzamete resno. Ljudje imamo odlične obrambne mehanizme, le registri morajo biti prav nastavljeni. V knjigi 8 moških, zakaj pa ne? boste našli odgovor.

 • Občutek osamljenosti je tisti, zaradi katerega spregledate opozorila. Ali pristanete na pričakovanja in zahteve nasprotne strani ali pa boste spet pozabljeni od vsega sveta.
 • Občutek krivde je tisti, zaradi katerega spregledate opozorila. Ali pristanete na pričakovanja in zahteve nasprotne ali pa se boste počutili krivo, ker ne izpolnite pričakovanj nasprotne strani.
 • Občutek manjvrednosti je tisti, zaradi katerega spregledate opozorila. Ali pristanete na pričakovanja in zahteve nasprotne strani ali pa se bodo ljudje obrnili stran od vas, ker niste dovolj dobri, zanimivi, privlačni.
 • Občutek praznine je tisti, zaradi katerega spregledate opozorila. Ali pristanete na pričakovanja in zahteve nasprotne strani ali pa boste spet sami.

Hrepenenja in želje pripadati nekomu, nekam spadati, biti zaželen in ljubljen, so tako močna, da ste lahka tarča na spletu in tudi realnem življenju. Ljudje okoli vas začutijo, česa vam primanjkuje. Na bolj ali manj prefinjen način to izkoristijo, in s tem dobijo, kar želijo. To so t.i. čustvene pijavke, čustveni vampirji, so nižje ali visoko funkcionalni čustveni manipulatorji. Vi pa hrepenite in si želite, in zato čakate, da bo enkrat drugače, da se bo čudežno čez noč vse spremenilo, da bo bolje. Zaradi hrepenenja in želja spregledate, preslišite opozorilne znake in v odnosu tonete vse nižje in nižje. To se ne dogaja le v partnerskih odnosih, manipulacije najdete povsod; med prijatelji, starši in otroci, sorodniki, sodelavci.

Splet je torej krasen prostor, kjer lahko začnete v varnem okolju spoznavati sebe in razumevati, zakaj se vam določene stvari v življenju ponavljajo. Vi ste tisti, ki dovoljujete oz. ne dovoljujete, da ljudje s svojimi sporočili pritiskajo na vas in vas na prefinjen način izsiljujejo.

Še nekaj strnjenih navodil:

 • Na splet ne dajajte nobenih svojih podatkov preko katerih bi vas ljudje našli.
 • Nabavite prednaročniško tel. št. Star telefon se valja v vsakem stanovanju in za nekaj evrov lahko z ljudmi pridete varno v stik. Z njimi boste lahko klepetali, dokler jih bolje ne spoznate. V primeru da vam kdo začne težiti, telefon preprosto ugasnete, utišate. S tem se izognete menjavi tel. št. vašega vsakdanjega ali službenega telefona, kar sabo potegne kup nevšečnosti.
 • Če opazite, da vam nekdo nalaga občutke krivde, na vas prelaga odgovornost za odnos, brišite. Uporabite tipko DELETE. Če se ob tem počutite krivo vedite: polnoletna oseba je sama odgovorna za svoja dejanja in občutke. Tako vi kot oseba na drugi strani.
 • Če opazite, da nekdo v vas zbuja strah, kaj vse boste izgubili, brišite. Uporabite tipko DELETE. Če se ob tem počutite krivo vedite: polnoletna oseba je sama odgovorna za svoja dejanja in občutke. Tako vi kot oseba na drugi strani.
 • Če vam nekdo teži in sitnari že po nekaj mailih, brišite. DELETE, če že zdaj teži, kaj šele bo.
 • Če vam nekdo po nekaj mailih sporoča, da mu brez vas živeti ni, brišite, DELETE. Ne potrebujete nekoga, ki je odvisen od odnosa in vam bo življenje grenil s posesivnostjo in ljubosumnostjo.
 • Če si dopisujete žensko, kjer je glavna tema seks, ne bodite presenečeni, če vam bo ob srečanju povedla svojo tarifo.
 • Če srečate na moč prijazno osebo, ki vam sporoča, da ste nehvaležni, ker nočete sprejeti njene pozornost, ljubezni, se prilagoditi, pa tako dober je, brišite. DELETE, prizadetosti z njegove ne bo nikoli konec.
 • Če vam nekdo govori, kako lepo bi se lahko imela, če le vi ne bi… brišite. DELETE, zahtev in pričakovanj ne bo nikoli konec.
 • Prva srečanja naj bodo na javnih mestih, dobro obiskanih lokalih, od koder lahko odidete kadarkoli želite. Nikakor se ne dobivajte pri njem ali pri njemu doma.
 • Povejte prijateljici, prijatelju kam greste.
 • Po spletu ali telefonu ne pišite ali pošiljajte fotografij, ki vas kadarkoli lahko kompromitirajo. Spomnite se na reklamo: NE OBJAVI, KAR TE LAHKO GNJAVI!«
 • Ne delajte, ne govorite in pišite ničesar, s čemer bi se vas dalo izsiljevati.

To so na kratko največje katastrofe, ki vas lahko doletijo. Če dobro pogledate, se vam vse to lahko zgodi tudi z osebo, ki jo srečate v realnem življenju.

Zdaj pa poglejmo osebo, ki je čez to sito prišla. Oseba, ki je prijazna, simpatična, nasmejite se z njo, prirasla vam je k srcu, všeč vam je. Čas spoznavanja je namenjen tehtanju, ocenjevanju, merjenju. Ali se dejanja te osebe skladajo z njenimi besedami? Je zanesljiva, drži besedo, ali vedno pride kaj v zadnjem trenutku, da se plani spremenijo? Ali je vedno potrebno počakati na jutri, ki nikoli ne pride? Kako pomembne so vaše želje? Kakšna je reakcija, če takoj ne dvignete telefona, če nimate časa, ko poveste, česa ne marate? Razumevanje, užaljenost, prizadetost, izsiljevanje, odmik? Ali se vam vklopijo rdeče luči in sirene, kaj pravi vaša intuicija? Ali jih slišite in preslišite? Ali jih odrinete in se prepričujete, da bo? Enkrat. Težko je spustiti, ko je izpolnitev želja in hrepenenj skoraj na dosegu roke, težko je biti tisti, ki je »kriv« za razpad nekega odnosa, težko je začeti spet od začetka. A naredite to. V svoje dobro.

Veste, največja nevarnost smo mi. Sami sebi smo največja nevarnost. Ker je tako težko biti sam, od nikogar ljubljen, spregledan, nepotrjen, zavržen, nepomemben… Zato je pomembno, da zaupate sebi, da se zavedate svoje moči, da se zavedate svoje vrednosti, da si znate oprostiti, da se znate spopasti s svojimi demoni, in da sprejemate prave odločitve. Najboljše odločitve človek sprejme, ko so uravnoteženi glava, srce in duša.

Vedite, večina ljudi je dobrih, vrednih zaupanja in ljubezni, pozornosti in prijateljstva. Po svetu stopajte s to naravnanostjo, zaupajte intuiciji, prevzemite odgovornost za svoje življenje in videli boste, kako čudoviti ljudje bodo prihajali v vaše življenje.

več v FB skupini Čarobni odnos

Priporočam v branje

OSAMLJENOST SODOBNE DRUŽBE
BREME OTROŠTVA
OH, TI MOŠKI