Članki

Maham z repkom

Kako je, ko eden ali drugi stopita skozi vrata doma? Vem in razumem, da ste slabe volje takoj, ko primete kljuko vrat.  Toliko zamer, skrbi in slabe volje je, da je pridete domov namrgodni, naredite red, ker igrače niso pospravljene, ker pokrov straniščne školjke ni pokrit, ker se po tleh valjajo nogavice, ker se že od včeraj ne pogovarjata, ker vas ne sliši ali mu ni mar in ker ji nalašč ne pomagate, ker vam gre na živce, da karkoli naredite ni dovolj dobro in je lažje gledati TV ali ekran, da se izklopite. Meseci in leta prinesejo odtujenost. Kako začeti znova? Pogovorite se. Najprej se seboj. Bodite pošteni s seboj. Ni enostavno. Predelajte vse, kar vas mori in teži. In potem se lahko pogovorite z njo ali njim. Ne očitajte in govorite o sebi. Kako se počutite in kaj si želite. Potem prisluhnite brez prekinjanja. Ne branite se, ponovite slišano, če niste prav razumeli ali je premočno zabolelo. Prisluhnita drug drugemu in se vprašajte, koliko sta drug drugemu še pomembna.

Počasi začnita spreminjati vsakdan. Pogovarjajta se, delita svoje misli, želje, skrbi, strahove. Začnita si zaupati. Dom naj bo prijeten, razveselite se, ko eden ali drugi pride domov. Vsi radi gledamo, delimo, gane nas, kako so psi veseli svojih gospodarjev, ko le-ti pridejo domov. Kako veseli smo mi, ko se srečamo? Mahate z repkom? Ali si lahko predstavljate, kako bi bilo, če bi bili drug drugega tako veseli? Kako drugače bi se počutili? Kako radi bi se vračali domov, kako radi bi čas preživljali skupaj? Kako drugačno bi bilo družinsko razpoloženje? Kako lažje bi bilo, če bi sprejeli njeno ali njegovo drugačnost, če bi njo ali njega postavili pred prijatelje, sorodnike, pa četudi pride do zamere? Kako drugače bi bilo, če bi ji/mu pokazali, da vam je pomemben/a? Ali si lahko predstavljate? Ja, to je teorija, ki ni daleč od prakse. Začne se s spoznavanjem, o čemer sem nedolgo nazaj pisala. Odnos se gradi vsak dan sproti, ne da bi zavestno delali na »gradnji«. Zavestno delo je delo, kjer pričakujemo plačilo. Zato pravim, da odnos živite. Ne vlagajte, ne načrtujte gradnje, ampak živite. Ko boste čutili, boste brez težav pravilno odreagirali, sprejemali prave odločitve, lažje razumeli in odpuščali. Odnos ni matematika, kjer med števila stlačiš znake, da dobiš pravilen rezultat. V odnosu so odtenki, kjer lahko zategnemo ali pa razumemo. Bolj kot boste razumeli sebe, bolj kot boste vedeli, kaj si želite, spoznali in obvladali svoje misli, ego, notranje avtomatske procese, imeli občutek varnosti, si zaupali, čutili svojo moč … lažje bo šlo in boljši bo vajin odnos. To je čustvena inteligenca in višja kot je, boljši je odnos. Za to pa je treba včasih zavihati rokave. 13 do 20 let ali več hodimo v šolo, se učimo, da pridemo do znanja, da lahko opravljamo izbran poklic. Tudi potem je ves čas treba spremljati novosti na tem področju, da ne ostanemo zadaj in lahko sledimo razvoju. Koliko časa in energije pa posvetimo razvoju naše čustvene inteligence?

Lepo je živeti v odnosu, kjer si varen, slišan, ljubljen … tako življenje je precej enostavno, še bolj pa prijetno. Moja želja je, da vas, v kolikor je vaše življenje trenutno komplicirano, pripeljem do tja.

več v FB skupini Čarobni odnos

Priporočam v branje

SPOZNAVANJE SEBE
ZDRAV ODNOS?
ZAČENJAM ZNOVA