Članki

Začetek v dvoje 2

Začetek razmerja

Recimo, da sta si dovolj všeč, da se želita ponovno videti. In tako smo v času spoznavanja. Nekateri bi hitro, drugi bi šli počasneje. Kaj je prav in kaj narobe? Oboje in nič. Hitrost spoznavanja je odvisna od vašega značaja, prepričanj, strahov, preteklih izkušenj, ran in bolečin, ki jih nosite s seboj …

Recimo, da si izmenjata telefonski številki. Tu nastane prva dilema. Kdo se bo prvi oglasil, kdaj je pravi čas, da vzpostavi ponovni kontakt, kaj naj napiše, da bo prav in kaj pričakujete, da bo v sporočilu, kdaj naj pokliče … Tu se nadaljuje začetno navdušenje ali nastanejo prva razočaranja. Ravnamo se po naših prepričanjih. Prepričanja so vedno lastna in ne splošna. Če sta prepričanji dveh relativno usklajeni, ne bo veliko težav. Če pa je prepričanje nekoga, da je po prvem srečanju prijetno sporočiti, da se je imel prijetno in lepo, bo to še isti večer ali naslednji dan sporočil po smsih. Drug to lahko sprejme na najmanj dva načina: sporočilo ga lahko razveseli ali ga/jo spravi v stisko.

V obeh primerih greste iz ravnotežja. Zdaj bom napisala obe skrajnosti. Vedno pretiravam, ker tako lažje najdete, kaj je »tisto« v vas, ki vam v naslednjih dneh ali tednih lahko povzroči težavo.

  1. Od samega navdušenja se vidite v poročni obleki.

Osredotočite se nase, eno, dve ali pet prijetnih sporočil še ne pomeni, da lahko začnete načrtovati skupno življenje. Poiščite to hrepenečo osebo v sebi in jo na travniku umirite. Vse bo v redu, samo malo bolj se morata spoznati. Poznam pare, ki so ob prvem srečanju vedeli, da je to to. S tem ni nič narobe, ker ni pravila. A osebo na drugi strani še premalo poznate, da bi lahko začeli tako daleč načrtovati. Ja, želite jo ponovno videli in jo spoznati in do tu pojdite. Odgovorite, naj se čuti vaše veselje in to je za začetek dovolj.

  1. Občutite ujetost, tesnobo, strah pred ponovnim razočaranjem.

Osredotočite se nase, eno, dve ali pet prijetnih sporočil še ne pomeni, da vam bo nekdo od zdaj naprej dihal za ovratnik in se kar lahko poslovite od življena, ki ste ga navajeni. So samo sporočila in poiščite sebe v sliki s predpasnikom in za štedilnikom. Zdaj imate možnost predelati ta občutek ujetosti in to naredite. Izkoristite to darilo življenja.

Lahko se pokaže prepričanje, da ne smete pokazati preveč navdušenja, ker potem ne boste več zanimivi. V tem primeru zaigrate igro plena, nasprotna oseba pa je lovec. Resnično ne veste, kako deluje oseba na drugi strani, vendar ravno s tem imate veliko možnosti, da to igro speljeta. Če je »lovec«, potem mu z vašim odzivom res ne boste več posebno zanimivi. Hvala bogu se je to pokazalo, še preden se je začelo. Če igrate igro lovec – plen, jo boste morali igrati dokler bosta skupaj. Včasih se je težko upreti želji in predvsem egu, ki hoče ali celo zahteva, da se nekdo zanj potrudi, na caplja ali da celo prosi. Ali boste to vlogo res lahko igrali naslednjih 30 ali 50 let? Otresite se želje in postavite v kot ego, dovolj dobri ste in zaslužite si nekoga, s katerim vam ne bo treba igrati.

Morda pride spomin na preteklo razmerje, kjer je bilo na začetku lepo, potem pa ne več. Bojite se, da se bo spet ponovilo. Poiščite to ali te osebe v sebi in jih potolažite. Proces je znan in naj zgodovina ne vpliva na sedanjost, ker vam ne koristi. Bojite se, da boste ponovno ranjeni in ravno s tem, ko želite to preprečiti, delate vse, da se bo to zgodilo. Zdaj imate priložnost, da poiščete to zavedanje v sebi, da ga odstranite in poiščete svojo notranjo moč, ki je zakopana in založena pod vsemi neustreznimi prepričanji in strahovi. Delajte tako dolgo, da začutite, da ste močni, da si zaupate in da znate potolažiti in zaceliti vse, ne glede na potem dogodkov. Na ta način se boste odzivali popolnoma drugače. Tako boste lahko vi VI. Takšni kot ste – prijetni, sproščeni, zabavni, zanimivi, vredni ljubezni.

Napisano velja v večji meri za ženske. Moški ste malo prikrajšani ali pa tudi ne. Ta veličastni multi-tasking ni vedno koristen. Denis Avdič je v svoji predstavi povedal nekako tako, da ima moški vedno lahko odprto samo eno datoteko v glavi in na tisto se osredotoča. Ženska ima v glavi odprtih 17 datotek, ene 53 jih teče še v ozadju. Torej, zaprite datoteke. Ko bo treba, jih boste pa odprle.

Metuljčki

Recimo, da sta si dovolj všeč in si želita več časa preživeti skupaj. Ne preskakujte časa spoznavanja. Ta čas izkoristite za spoznavanje sebe in njega ali njo. Začela se vam je polniti t.i. čustvena posoda (več v knjigi 8 moških – zakaj pa ne?).

Metuljčki pridejo ali pa ne. Metuljčki, tista zaljubljenost, ko slišiš travo rast. Zaljubljenost ni ljubezen. Zaljubljenost je projekcija lastne slike o partnerju v drugo osebo. Zaljubljenost je nihanje iz harmonije navzgor. Na lestvici ravnovesja, harmonije od 1– 10, smo nekje na 73. Pod kontrolo nimamo ničesar, ne misli, ne občutkov. Saj pravimo, da kar letimo, da sploh nismo na zemlji. V zaljubljenosti je vse rožnato, čudovito, prekrasno, idealno. Ta energija je tako močna, da prevlada nad tistim, kar se že na začetku pokaže, da ni dobro. V nas ali v njem/njej. Bo že in spregledamo. Bo že in potlačimo. V zaljubljenosti smo dobesedno ugrabljeni. Nismo sposobni videti realne slike, realnega stanja. Čustvena posoda je tako polna, da iz nje kar kipi. Tako je čudovito, da si ljudje neprestano želijo teh občutkov. Je kot droga, ki je nočemo pustiti.

Ob tako močnem čustvenem vzponu slej ko prej pride tudi padec. Če je ta padec na lestvici harmonije nekje do 4, osupnemo, kot na smo izgubili rožnata očala in drugo osebo, dogodek ali naše pričakovanje vidimo v precej realni luči. Če pa je padec pod 4, se v trenutku sprazni čustvena posoda, bolečina je močna, ego podivja, hrepenenja zahtevajo, preteklost udari na dan, misli podivjajo. In spet smo ugrabljeni. Več kot je nepredelanih čustvenih ran preteklosti, ki so ustvarila škodljiva prepričanja, bolj neustrezno boste odreagirali. Jeza, užaljenost, maščevanje, izražena ali pasivna agresija navadno spremljajo tak padec. Tak padec je morda povezan s čisto nepomembnim dogodkom, ki v vas sproži buren odziv. Osebam, s katerimi individualno delam svetujem, naj v takem slučaju raje najprej pokličejo mene kot njega ali njo in naj se, namesto muljenja, raje pogovorijo z mano. Ko »pogledava« kaj se je pravzaprav zgodilo, da je občutek odrinjenosti, spregledanosti, nepomembnosti zaradi preteklosti premočan, predelava, ponovno oceniva dogodek in največkrat ugotoviva, da je bila reakcija preburna. Zaradi preteklosti. Zato sebe spoznate v odnosu, ne na samem doma na kavču. Zato predelujte stvari sproti, ko pridejo na dan in ne čez 1 teden. Če ali ko se vam to zgodi, se najprej ustavite. Na to se pripravite, ko ste v ravnovesju, harmoniji. Ustavite se in se vprašajte, kaj se v vas dogaja. Kaj se je pravzaprav zgodilo? Kako bi moralo biti? Kako se počutite? Kaj ste pričakovali? Kako bi ocenili, če bi se to zgodilo ali dogajalo vašemu najboljšemu prijatelji ali prijateljici, hčeri? Ne postanite orkan (dodajte svoje ime), ki ruši vse, kar mu pride na pot. Ljubezen med vama je morda začela rasti, drobna rastlinica, ki rabi prave pogoje, da zraste v močno in zdravo drevo, zato jo tak orkan že na začetku lahko močno poškoduje, užaljenost pa primerjajmo s pomanjkanjem vode. Saj veste, kako pravijo, ljubezen je treba zalivati in negovati. Orkan in pomankanje vode vas od tega, kar želite, oddaljujeta.

Brez metuljčkov

Včasih težave povzroča pomanjkanje metuljčkov. Z osebo se dobro počutimo, lepo nam/nama je skupaj, nobenih vzponov in padcev ni, zdi se, kot da se stvari na umirjen način postavljajo na svoja mesta. In se vprašamo, ali je to to. Kar tako, enostavno, prijetno, brez problemov. Nič posebno se nam ni treba truditi, lahko sem jaz in takšen/takšna sem sprejet/a, dovolj dober/dobra. Nič se ne dogaja, pravzaprav je kar dolgočasno, ni vroče, ni hladno, ni čustvenih nihanj. Ampak lepo, tako hudimano dobro, lepo, prijetno in enostavno.

Če je vaše prepričanje, da se prava ljubezen začne z močno zaljubljenostjo, boste imeli precej težav. Če je vaše prepričanje, da se je za ljubezen treba potruditi in boriti, tudi. Če ste čustveni adrenalinski odvisnik, je tak odnos za vas predolgočasen. Nič se ne dogaja. In boste začeli brez vzroka sitnariti in iskati težave. Kot v filmu. Najprej je zasnova (vidva), nato zaplet (nekaj je narobe), ki preide v vrh. Tu je veliko energij, nekaj se dogaja, ne vemo, kako se bo razpletlo, dražeče je, mikavno je, adrenalinsko, na kupu je veliko čustvenih energij, ni prijetno, je pa vznemirljivo in malo mazohistično. Seveda tega ne priznamo in smo ali žrtev ali napadalec. Potem se vse skupaj prevesi v razplet, ki lahko traja nekaj ur, dni, tednov ali mesecev in še končno peti del, razsnova, ki se lahko konča na več načinov.:

  1. Se totalno skregata in razideta. V tem primeru ste žrtev, ker se ni izšlo po vaših pričakovanjih. Niste se želeli raziti, želeli ste triumf, zmago, občutek, da ste kraljica, najboljša, edina. Želeli ste, da se hormon sreče izloča v neomejenih količinah. Želeli ste občutiti evforijo, zdaj je spet fantastično. Ustvarite nova napačna prepričanja, vsi so enaki, ni me vreden, ne smem zaupati, samo izkoristil me je, če bi me imel rad bi …
  2. Doživite željeni triumf, občutki so fantastični, neskončno se ljubita, spravni seks prekaša vse ostale. Ko pridete spet v harmonijo, vse skupaj ponovite.
  3. Se nekako pobotata. Triumfa ni, noben od vaju ni pripravljen odnosa zapustiti, ostajata vsak na svojem bregu, s svojimi ranami, zamerami, jezo, razočaranji.

Vi veste, kaj hočete in samo vi ste tisti, ki se odločite, kako boste reagirali. O svojih čustvih in reakcijah odločate vi. In to je tisti šit, ki ga je tako težko priznati in sprejeti. Prevzeti odgovornost za svoja dejanja. Zato se vedno usmerimo na drugega. On/ona je tisti/tista, ki me pripelje do tega, da tako reagiram. Z njim/njo je nekaj narobe. Če on/a ne bi to in bi ono, bi bilo drugače. Če on/a …

Obrnite se vase in se vprašajte, zakaj rabim dramo. Kaj dobim? Kaj mi manjka? Kako bi to lahko dobil/a drugače? Ali to sploh rabim? Ali je samo napačno prepričanje?

več v FB skupini Čarobni odnos

Priporočam v branje

USTREZNOST
ODLOČITVE
SPOZNAVANJE SEBE