Članki

Besede, besede, besede

V svetem pismu piše: »V začetku je bila Beseda in Beseda je bila pri Bogu in Beseda je bila Bog.« Tako mogočna je beseda.  Beseda je lahko strup ali zdravilo. Z besedami ranimo ali zdravimo. Z besedami razvrednotimo, jezimo, zasmehujemo ali pa tolažimo, obljubljamo, osrečujemo. Vsaka misel je beseda. Tudi čustvo je beseda.

Izgovorjena ali neizgovorjena beseda ima veliko moč. Samoobtoževanje, krivda, manjvrednost so besede v nas. Kritik in preganjalec v nas je beseda. Polna glava misli so besede. Kako se počutimo? Kot bi nas povozil vlak. Res, točno tako, kot bi cela kompozicija tovornega vlaka šla čez nas. Pa ne samo enkrat, ampak večkrat dnevno, vsak dan znova. Potem se čudimo, zakaj smo utrujeni, zakaj odpoveduje imunski sistem, zakaj zbolimo, zakaj se nam krhajo odnosi. V tej izčrpanosti iščemo moč v iluziji. Prepričanje je beseda. »Če se bolj potrudiš … Če boš bolj potrpežljiv … Če boš odpustil … Če boš zaupal … Če boš dovolj ljubil …« Uporabljajte raje besede, ki vam koristijo, ki vam dajejo moč, zagon, energijo. Obljuba, hvaležnost, zaupanje, iskrenost je le beseda.

Na besede drugih nimamo vpliva. Vpliv pa imamo na to, kako te besede delujejo na nas. Nemir, občutek negotovosti in strah aktivirajo rešitelja v nas. Rešitelj ustvari iluzijo in se obesi na besede drugih. Če občutka moči ni v nas, jo iščemo v drugih. Verjamemo, ker hočemo verjeti, ker je to lahko naša trenutna možnost. Izsiljujemo, da bomo slišali, da bomo varni, da bo vse v redu. A velikokrat besedam ne sledi dejanje. Sledi razočaranje, izgovori, nova iluzija, novo upanje. Moč porabljamo za nekaj, česar ne bomo nikoli dobili, kar nam oseba ni pripravljena, ne zna ali noče dati.

Zato se osredotočite nase. Notranji mir je moč. V kaj, kam usmerjate svoje misli? »Kaj krati moj notranji mir? Kako se lahko tega znebim? Kaj naj naredim, da bom mirnejši?« je nekaj preprostih vprašanj. Odgovor dobimo, če se le vprašamo. Dobimo besedo, ki jo potem udejanimo. Beseda brez dejanja je kot ptica brez kril.

več v FB skupini Čarobni odnos

Priporočam v branje

HVALEŽNOST
KROG
ZAOBLJUBA