Članki

Ko smo v stiski 2

Stiska ne povzroča težave le nam, ampak tudi ljudem, ki jih imamo najbolj radi na celem svetu. Ko smo v stiski, smo preobčutljivi, prehitro jezni, zajedljivi, pasivno – agresivni, nesramni, agresivni, preveč zaščitniški, s prevelikimi pričakovani in zahtevami do drugih ljudi. Preprosto nimamo živcev, ali pa smo preveč prizadeti, da bi razumeli drugega, da bi mu prisluhnili, da bi slišali, kaj nam pripoveduje. Preveč procesov poteka v nas, instinktivno smo prepričani, da imamo prav, zato smo slepi in gluhi za karkoli drugega. Nočemo videti, nočemo vedeti, nočemo prisluhniti.

Tako nastanejo dodatni problemi. Nimamo moči, nimamo živcev, nimamo več potrpljenja, rane in hrepenenja so premočna. Zdi se nam, da vsi živijo lepše in boljše, le mi se potapljamo. Vse je težko. Ne vidimo izhoda. Ne verjamemo več. Pozabili smo, kako je, ko je življenje lepše in lažje. Prepiri nas odtujujejo. Vse bolj in bolj se razrašča občutek osamljenosti, neslišanosti, neljubljenosti. Otroci so vse bolj nemirni, sitni, zahtevni, neubogljivi, problematični. In stiska v nas ima vse boljši žur. Zabava od jutra do večera in od večera do jutra. To nas utrudi. Le še spali bi, če bi sploh mogli. Zremo v temo in ne moremo si postaviti niti vprašanja: »Kako, za vraga, sem se znašel tu.« Slej ko prej izgorimo, se iztrošimo, depresija in bolečine naredijo svoje.

Vse kar naredimo, naredimo z muko, ker je treba, ker smo odgovorni, ker smo prestrašeni. Odložimo, kar lahko. Tu nastopi naslednja težava. Delamo, kar bi lahko odložili in ne naredimo tega, kar bi bilo pametno, modro, kar bi koristilo nam in ljudem, ki jih imamo radi. Želimo si vsaj malo občutka uspešnosti in koristnosti. Ženemo se naprej in delamo stvari, ki so lažje, ker težjih ne zmoremo. Lažje je čistiti stanovanje, kot se pogovoriti s partnerjem in prisluhniti otroku. Lažje je oditi na hrib in se prepričati, da smo nekaj naredili zase, kot reči: »Oprosti.« Lažje je napasti hladilnik, kot se igrati z otroci. Lažje je tarnati prijatelju, kot se odločiti: »Dovolj je. To ne pelje v pravo smer.«

Pravijo, da je otroka težko vzgajati. Ni priročnika in ni navodil. So le priporočila. »Ali sem naredil prav? Ali sem preveč popustljiv ali premalo?« Odločajo naši notranji procesi, ki jih se jih ne zavedamo, če manj pa jih imamo pod kontrolo. Na to bi starši morali dati poudarek. To je tisto bistveno. Odločitve niso namenjene temu, da je nam najlažje, da se mi boljše počutimo, da ustvarimo lažen občutek varnosti, ampak temu, kar je za otroka koristno. Bolj kot boste čustveno stabilni, bolj kot boste v sebi mirni, lažje bo. To sta pogoja, da otrok dobi pravo sporočilo in pravo izkušnjo. Otrokovo obnašanje je odsev naše notranjosti.

Ustavite se, prisluhnite sebi in se vprašajte: »Ali je to, kar se mi zdi, da moram narediti, res nujno in življenjsko pomembno in potrebno.« Vse več ljudi je v prevelikem stresu, ki ga ne morejo sproti predelati. Mislijo, da bo zdravnik zamahnil s čarobno palčko in bo vse v redu. Upajo, da jih bo nekdo rešil. Nihče nas ne more rešiti, ker avtomatske notranje procese ne spreminja zunanji svet. Spremenite jih lahko le vi.

Ko sem zaključila z delom v zdravstvu, sem začela s klasičnim bioenergetskim čiščenjem energij. Ljudje so bili zadovoljni, dobro so se počutili, a čez en, tri, pet mesecev so prišli nazaj z enakimi težavami. In smo ponovili. Oni zadovoljni, jaz ne. »V čem je smisel, da samo gasim požar?« Od mene gredo nazaj v svoje navade. Enako mislijo, enako odreagirajo, enako si razlagajo dogodke in svet, v njih se odvijajo enaki avtomatski procesi. Hotela sem več in dobila sem več. Sestavila sem v smiselno celoto vse to, kar vam zdaj ponujam. Celostni pristop, kjer sproti lahko odpravite trenutno stisko. Osrečite srce. Popravljate samopodobo in polnite »prostorčke«, nevtralizirate pretirane zahteve in napačno sliko o sebi z notranjim otrokom, odpravljate bolečine, ki so psihičnega izvora. Prečistite preteklost. To pomeni, da odpravite stres.

Tu se mi še vedno zdi, da ne znam prav pojasniti, kaj to pomeni. Preteklost je spomin brez bolečine, žalosti, sramu, krivde, hrepenenja. Ljudje nosijo toliko travm v sebi, ki so enostavno in z lahkoto razrešene v eni ali dveh urah. Ne verjamejo, če povem, je le slaba reklama in želja po zaslužku. Ali nekaj deset eurov res predrago, da postavimo temelje, predelamo najtežje, v praksi vidite, kako postopki potekajo, naučite se pomagati sebi? Berem – ženske imajo travmo zaradi splava, poroda – to se predela v petnajstih minutah ali prej. Posilstvo, spolne zlorabe, sram, krivda – pol ure in oseba je rešena preteklosti, ki se v njenem nezavednem še vedno odvija. Vse ostalo gre še lažje in hitreje.

Pripravite se lahko na prihodnje dogodke, ki vam sedaj predstavljajo stisko. Naredite scenarij in sproti predelajte. Ne kopičite problemov. Ne delajte zaloge.

Čiščenje čaker je smiselno, ko najdemo tudi vzrok za njihovo poškodbo ali zaprtost in dobite znanje, da preprečujete ponovno poškodbo. Auro popravimo, ko preprečimo, da se nas pretirano dotaknejo besede drugih. Obisk jedrne zvezde je neopisljivo doživetje … A to je že nadgradnja, ko predelamo osnovne težave.

Ni meje, meja smo le mi sami sebi.

več v FB skupini Čarobni odnos

Priporočam v branje

DIVJA ŽENSKA
USTREZNOST
ZAPUŠČENOST