Članki

Manipulacije

Kot že ime samo pove, glavno orožje čustvenih manipulatorjev so čustva druge osebe. V dejstvih ni čustev. Dejstvo je, kar dejansko obstaja ali se je dejansko zgodilo. Čustvena manipulacija je prevara, s katero manipulator doseže svoj cilj. Čustveni manipulator z vzbujanjem čustev v drugi osebi osebo zavaja in izkoristi.

V znanstvenih člankih ni čustev, ampak so dejstva. Povprečnemu bralcu so večinoma nerazumljivi, polni strokovnih izrazov, predvsem pa dolgočasni. V njih se ob branju ne zgane nobeno čustvo. Kvazi spletni znanstveni članki so polni groženj, strahov, obljub in upanja. V bralcu se zganejo čustva, začuti strah in ga hoče nevtralizirati. Hoče verjeti in verjame nepreverjeni in zavajajoči trditvi v članku. Ne preveri vira, ker ga ne more, ker ni nikjer napisan. Napisano je lahko, da ta in ta znanstvenik … in naslov vzbudi v osebi strah, grožnjo ali upanje. Oseba ne preveri, če ta svetovno znani znanstvenik sploh obstaja. Vse guglamo, tega ne. Dejstvo je, da v večini ta znanstvenik/raziskovalec ne obstaja, ali pa so avtorji članka nekomu ukradli identiteto.

Ljudje pošiljajo denar neznancem, ki so se znašli v takšni ali drugačni stiski. Nigerijski princi, ki ne morejo do svojih milijonov in so jih pripravljeni deliti z nami, če prej je pošljemo denar ali številke bančnega računa. Odvetniki iz tujine, ki so po dolgih mukah izbrskali daljnega sorodnika umrle družine, ki je edini dedič velike zapuščine. Po naključju ravno mene, pa čeprav po primoženem priimku sploh ne morem biti sorodnik. Ameriški ranjeni samski ali ovdoveli vojaki, ki jih je ameriška vojska pustila na cedilu in se ne morejo vrniti v domovino. »Od vseh milijonov žensk na svetu, si ravno mene našel. Ja, seveda ti bom pomagala. Ne morem te pustiti v stiski.« Spletni manipulatorji včasih sploh ne terjajo denarja, ampak želijo le dramo. Na začetku prijazni, razumevajoči, s čustvenimi izlivi ljubeznivosti in ljubezni, čez nekaj dni postanejo zahtevni, ukazovalni, izginejo in se spet pojavijo. Njihov cilj je ustvarjanje drame, obvladovanje druge osebe, uživajo v pomembnosti, psihičnem mučenju, uživajo v nadvladi, ki jo imajo, pa čeprav nad nepoznano osebo.

Vsakih nekaj let se na trgu pojavijo piramidni sistemi, ki obljubljajo velik zaslužek. Ljudje denar vložijo zaradi upanja, da se rešijo finančne zagate, pohlepa, verjamejo obljubam in nočejo videti dejstev. Dejstvo je, da se ne izide, ker se denar samo preklada in ničesar ne ustvarja.

Vsi smo že kdaj nasedli manipulatorju. Nekje v treh mesecih se že prepoznajo prve manipulacije. Nimamo pa vedno toliko časa za odločitev. Veseli smo, ko dobimo službo, ne poznamo pa nadrejenih in sodelavcev. Lahko se zgodi, da bomo čez tri mesece iskali novo službo. Hišnim mojstrom zaupamo, da bodo korektno in profesionalno opravili svoje delo, pa kljub plačilu in predhodnemu zagotovilu in obljubam temu ni tako. Kupimo avto in na servisu nam povedo, da ima več kilometrov od prikazanih, čeprav je prodajalec zagotavljal, da je bil večino časa avto v garaži. Verjeli smo. Še in še bi lahko naštevala in manipulatorji niso samo ljudje z osebnostno motnjo. Prevare in manipulacije so del vsakdana, pa če nam je to prav ali ne.

Večji problem so ljudje z osebnostno motnjo. Ti čustveno manipulirajo zato, ker mislijo, da le na ta način lahko nekaj dobijo, dosežejo ali ker jim to preprosto pripada. Čustvenega manipulatorja zanima ga le on sam, ne more, noče in niti nima najmanjše potrebe, da bi razumel soljudi. Zemlja, planeti, sonce, galaksije se vrtijo okoli njega. On in samo on je pomemben in vsi drugi so ob njem zato, da mu ustrežejo in delajo, se obnašajo, ravnajo tako, kot on pričakuje, hoče in zahteva. Čustveni manipulator zida gradove v oblakih, ki se nikoli ne spustijo na zemljo. So najočarljivejše osebe, dajejo vtis razgledanosti z nepomembnimi podatki, da izgledajo načitani, pogosto uporabljajo tujke, ker s tem druge osebe lahko osupnejo in jim hkrati težko sledijo. Popolni so in blagor tistemu, ki je lahko v njihovi družbi. Njihovo prepričanje vase je tako močno, da večina osupne. Zmede jih. Poslušalci podvomijo vase, ne podvomijo vanj. Dejstva, resnica in realnost jih ne zanima. »Lažne novice,« pravijo. »Res je to, kar pravim jaz, in če jaz pravim tako, to drži. Nisi ti tu zato, da misliš in ugovarjaš, tu si zato, da verjameš in slediš.« In ljudje verjamejo in sledijo, ker v njih zbuja čustva, ki jih ne poznajo, se jih ne zavedajo.

Hoče biti prvi, oboževan, priljubljen in ljubljen. Veliki vodja, pa naj gre za državo, v službi, družbi ali doma. Med moškimi in ženskami ni razlik. Nihče ne ljubi tako kot on, z besedami, darili, pozornostjo, ženska ob njem je kraljica in moški ob njej je kralj. Opazovalec/ka  si misli, zakaj ni tudi moj(a) tak(a). Veličastno je, na nivoju, brezčasno, fantastično – kot v najboljšem filmu. A le zunaj. Doma, za zaprtimi vrati je popolnoma drugačen.

Je tudi zbiralec naših napak. Ne pozablja in ne odpušča. Ve, kaj obljubiti, s čim zagroziti, ve kdaj popustiti in kdaj zategniti.  Čustveni vrtiljak iz katerega ni izstopa. Laže, pretirava, obrača. Ponavlja laži in laž postane resnica. Ne prenese, da ni po njegovo (čeprav nikomur ni jasno, kako naj bi to bilo). Ne prenese, da nekomu ni všeč, da ga ne obožuje, da se z njim ne strinja, da pove svoje mnenje, da ga zapusti. Njegovo najtemnejšo plat najbolj občutijo ljudje, ki so mu najbližji. Grožnje, fizično in psihično nasilje, krutost, maščevalnost, verbalno in neverbalno razvrednotenje oseb, ki so z njim. Dramatizira, preklaplja med vlogami, naenkrat se mu dogajajo največje krivce. Ne vem, kaj je pravzaprav težje. Zapustiti nekoga, ki se ga bojimo ali zapustiti nekoga, ki ga bomo s tem ranili v dno duše in mu za vedno uničili življenje (vsaj tako pravi on/ona). Breme je včasih prehudo, ne za manipulatorja, ta je čez 15 minut v popolnoma drugem filmu in srečen do nebes, breme je včasih pretežko za osebe, ki so z njim.

Dobri, vredni in močni ste. Ne zaslužite si tega. To je umiranje duše na obroke.

Če živite s čustvenim manipulatorjem vedite:

  • Nikoli ne boste razumeli, zato s tem ne izgubljajte časa. Lahko le sprejmete to, kar doživljate. To je on/ona. Ne bo bolje, lahko je le slabše.
  • Ne premišljujte, kako se izboljšati, premišljujte, kako oditi.
  • Ne podoživljajte ponovno vseh besed in zavrnitev. Zacelite rane, ki vam jih je naredil.
  • Poiščite pomoč, podporo.

več v FB skupini Čarobni odnos 

Priporočam v branje

PHISHING
UJETNIKI
KAJ DELAŠ?