Članki

Neobčutljivost na čustveno manipulacijo

Znova in znova in še tisočkrat bom napisala, da si postanite pomembni. To pomeni, da se poznate, da veste, kaj so vaše šibke točke, da si dovolite brskati po sebi, priti do občutkov, čustev, misli, ki niso ustrezne v vašem svetu vrednot, si jih priznati in se ob tem ne počutiti slabo, nevredno, krivo … o njih premisliti, si postaviti tisoč vprašanj: Od kod takšno prepričanje? Ali mi to koristi? Ali želim ta občutek ali čustvo obdržati v sebi? Zakaj ga zadržujem? Kakšno varnost mi ponuja? Kako bi se počutil, če se ga ne bi več oklepal? Kakšno iluzijo mi ponuja? Zakaj se jo oklepam?

Tu pridemo ponovno do čustvenih manipulatorjev. Kriv je. On ali ona. Čustveni manipulator. Zdaj pride težji del. Kje je moja odgovornost? Kaj sem jaz prispeval k temu, da bilo tako hudo, da je trajalo tako dolgo, da sem vse to prenašal, da sem dopustil, da me je skoraj ugonobilo. Ljudje prevečkrat iščemo krivca in krivdo. Dokler boste iskalo krivca in krivdo, boste težko napredovali. Iščite vzrok v sebi. Ne krivde, iščite »tisto« in »nekaj«, kar vam je preprečilo, da bi odšli še preden ste sploh vstopili v nek odnos, preden se je začela zlivati gnojnica po vas in kaj je »tisto« kar vas je zadrževalo.

Manipulatorji niso samo partnerji in starši. So tudi prijatelji, sodelavci, znanci. A z njimi ne spletemo toliko in tako močnih čustvenih vezi, zato smo manj prizadeti in se lažje distanciramo, lažje prekinemo odnos.

Rdeča nit je slaba samopodoba. Samopodoba ni nekaj oprijemljivega, ni nekaj vidnega, je zavedanje, je ocena vrednosti samega sebe. Zato je težko oceniti, kakšna je naša samopodoba. Večina ljudi pravi, da je njihova samopodoba dobra. A če je resnično dobra, pokaže življenje. Že v preteklosti sem napisala, da smo sami na kavču vsi pametni, kakor hitro pa se nam še kdo pridruži ali stopimo skozi vrata, se vsa naša teorija podre kot hiša iz kart.  Vsak dan, čisto vsak dan lahko o sebi veliko spoznamo, če le hočemo videti, slišati in prepoznati. To so darovi življenja, mimo katerih hodimo in se jezimo, da nam življenje nič ne ponudi. Spoznanja v odnosih o sebi so tisto, kar omogoča, da bo jutri lažji in boljši.

Težko je začeti z najhujšimi in največjimi ranami in razočaranji. Osredotočite se na vsakdanje, manjše stvari, na manjša razočaranja, na manjšo jezo, na manjši občutek krivde, na manjšo osamljenost, na manjši občutek neustreznosti. Poiščite osebo v sebi, peljite na travnik, družite in potolažite. To zmorete z levo roko. Potem poiščite drugo in naslednjo in naslednjo. Naj to postane vaša igra dneva. Na ta način boste osvojili vajo in sproti očistili nesnago dneva. Vedno se osredotočajte na danes. Na zdaj. Kako se zdaj počutim? Kaj mi zdaj ni v redu? Kaj me zdaj jezi? Kaj me zdaj skrbi? Ali sem zdaj žalosten? Ali sem zdaj razočaran? Ali sem zdaj počutim nevredno? Ali čutim krivdo? Zdaj živite in samo to, kar zdaj občutite, lahko predelate. Ko predelujete ZDAJ, boste predelali tudi preteklost. Ko boste osnovno vajo osvojili, se vprašajte, kdaj sem se že tako počutil kot zdaj, pustite um, ne iščite po spominu, naj pride podoba, občutek podobe, objemite osebo, pokličite vse osebe, ki so se kadarkoli tako počutile, naj se združijo, peljite na travnik, združite in potolažite. To je način, v katerem v nekaj tednih lahko sami predelate še tako hude občutke.

Spremenili se boste. Ves čas se spreminjamo. Nihče ni vedno enak. Spreminjamo se lahko v smer, da postanemo zagrenjeni, nikomur več ne zaupamo … ali pa v smer, kjer občutimo v sebi varnost in smo zato strpnejši in mehkejši. Zdaj se lahko odločite, katero smer si želite izbrati.

Kaj ima to skupnega s čustvenim manipulatorjem? To, da s takim človekom ne boste imeli nič več skupnega, ničesar ne bosta mogla več dati drug drugemu, in ko se srečata, tega ne bosta niti zaznala. Vi mu ničesar ne morete dati in on nima kaj dati vam.

več v FB skupini Čarobni odnos