Članki

Razvrstitev

Pogosto slišim vprašanje, kako je lahko tak, kako je lahko taka? Ljudje smo različni in to različnost bom poskušala danes razložiti. Da boste lažje razumeli, boste pri tem sodelovali tudi vi. Vzemite svinčnik in papir in narišite premico, ravno črto. Na začetek napišite št. 0 in v enakomernih presledkih napišite št. do 10.

0_1_2_3_4_5_6_7_8_9_10

Od števila 0 – 4 bomo popredalčkali ljudi, ki vzroke najpogosteje iščejo v sebi. Dvomijo, ali so bili dovolj dobri, dovolj razumevajoči, dovolj pridni, dovolj uslužni, dovolj tihi, dovolj ubogljivi in pogosto občutijo krivdo, neustreznost, pogosto jih je strah, da bodo naredili spet kaj narobe in njihovo prepričanje je, da če se bodo naslednjič bolj potrudili, bo drugače, bodo ustreznejši in ljudje bodo zadovoljni z njimi. Imeli jih bodo radi, prijazni bodo z njimi, uvideli bodo, da se trudijo.

Od števila 6 – 10 so ljudje, ki vzroka za neprijetnosti in težave ne iščejo v sebi, temveč v drugih ljudeh. Oni so dovolj dobri, dovolj razumevajoči, dovolj sposobni in njihovo prepričanje je, da so ostali ljudje tisti, zaradi katerih imajo težave ali ne dobijo, kar si zamislijo, zato je nanje treba pritisniti, ker zlepa ne gre.

Število 5 predstavlja uravnotežene ljudi, ljudi, ki so v harmoniji s seboj, z dobro samopodobo, svojo čustveno posodo znajo v dobri meri sami napolniti in mnenje okolice jih ne vrže iz tira, saj ga ne vzamejo osebno.

Ker je edina stalnica v življenju sprememba, tudi ljudje na številu pet občasno zanihajo od števila 4 do 6. To pomeni, da se brez velike čustvene stiske, čustvenega naboja ali občutka krivde vprašajo, ali so naredili dovolj dobro, ali so reagirali ustrezno. V tem primeru so na številu 4. Občasno pa se jim oglasi ego in jasno postavijo mejo, če je prizadeta njihova osebnost, če dobijo sporočilo, da so oni slabi in ne, da njihovo dejanje ni bilo ustrezno. V tem primeru so na številu 6.

Ostanejo nam torej števila na obeh polih. Osebe na številu 3 imajo pogosteje občutek krivde, proti temu se borijo, veliko energije vlagajo v to, da se dokažejo, da dobijo pohvale, da so sprejeti. Tudi ko vse to dobijo, v tem ne znajo uživati niti sprejeti. Zaznajo, a se hitro pojavi pritisk, da se morajo naslednjič enako izkazati in tako so v krogu, ki se ne ustavi, zato imajo precej možnosti, da bodo slej ko prej pregoreli.

Osebe na številu 2 živijo z občutkom krivde, sramu, samoobtoževanja, pogosto se podredijo okolici, da bi le bili sprejeti.

Osebe na številu 1 so pregorele, v njih je en sam občutek krivde, neustreznosti, živijo v preteklosti, obujajo pretekle krivice. Nimajo moči, ker so žalost, razočaranje, obup preveliki.

Osebe na številu 0 so v globoki depresiji, v vlogi žrtve, ne vedo, ne razumejo, nimajo moči, ne zmorejo karkoli spremeniti. Psihosomatske bolezni se kar vrstijo in vse to jih izčrpava, pobira jim dodatne moči. Navadno opišejo, da so v črni luknji, iz katere ni izhoda.

Osebe na drugi strani premice, na 7 se pogosto jezijo, njihov tolerančni prag je nizek, kriv je ves svet in od ljudi pričakujejo, da bodo hvaležnejši, ustrežljivejši in da jim bodo znali brati misli. To, kar so hoteli včeraj, danes nočejo in jutri bodo hoteli že čisto nekaj tretjega. Samozavestni, najboljši, prepričljivi in nepredvidljivi in čez nekaj trenutkov žrtev zarote sveta in popolnoma nemočni.

Osebe na 8 so že precej naporne, njihovo nihanje razpoloženja je večje, od navdušenja nad vami, do popolnega zaničevanja. Razpoloženje menjajo, kot da skačejo na trampolinu. Krivi ste vi, ker ste preglasni, pretihi, prehitri, prepočasni, ne delate prav tako, niti drugače … So eksplozivni, čez minuto zanikajo, kar so prej sveto zatrjevali. V trenutku se znajdejo na dnu, jočejo, grozijo s samomorom, brez vas ne morejo živeti … Svet je njihov teater, drama najboljše življenje in občinstvo nikoli dovolj ne ploska in ne občuduje, ali jim ne da dovolj.

Osebe na 9 so že pravi tirani, fizično obračunavajo z vami.

Osebe na 10 so psihopati, brezčutni, sadistični, pogosto končajo v zaporu …

Osebe od 7 – 10 so osebe z osebnostno motnjo ali bolj popularno - čustveni manipulatorji. Imajo skrivljen pogled na življenje in doživljanje. Njihov svet je v redu, oni so odlični, zato nimajo kaj popravljati. Krivi so drugi, drugi jih pripeljejo do tega, da z njimi grdo ravnajo. Ker so samozavestni, ker v njih ni trohice dvoma o svoji popolnosti, so privlačni ljudem iz drugega pola - ljudem, ki dvomijo vase, ki živijo z občutkom krivde, ki hrepenijo po pohvali, po sprejetosti, po ustreznosti. In kdo jim lahko da več, kot oseba, ki vse to ima, ali oseba, ki jih potrebuje. Tako se v partnerski ali prijateljski odnos zapletejo osebe iz nasprotnih koncev premice. Odnos je naporen, težko ga je prekiniti in lahko pride celo do tragičnih posledic.

Zakaj se ljudje zapletejo s čustvenim manipulatorjem? Dinamika jim je znana in v dogajanju se znajdejo. Želijo dobiti to, česar sami sebi ne znajo ali zmorejo dati. Nekdo, ki ima dobro samopodobo, ki približno ve kaj hoče, bo vroče-hladen odnos, ljubeče-sovražen, odklonilen odnos hitro zaključil. »Ne grem se tega in tega mi ni treba prenašati,« bo rekel/a. Takšna oseba za čustvenega manipulatorja tudi ni zanimiva, saj ne dobi pravega odziva, ne dobi povratne energije, ki ga napaja. Najde nekoga, ki »živi za druge«, ki rabi nekoga, za katerega se lahko trudi in dokazuje, da je dovolj dober in vreden, ki čuti potrebo, da nekoga rešuje četudi za lastno ceno. In tudi ta druga oseba, ki sebe običajno imenuje čuteča, nežna, emocionalna, dobra oseba, rabi točno tega, ki ji vsega tega ne da. Takšni osebi je moški ali ženska na 5 dolgočasna, nezanimiva, ni izziva, nič se ne dogaja. Za »rad te imam in ljubim te«, se ni treba nič truditi. Vprašanja »kako si, lepo mi je s tabo, rad sem s tabo«, so osladna. Za ljubezen se je treba potruditi in boriti, za ljubezen se je treba skriti in biti nedostopen, naj se potrudi, naj se dokaže, drugače bo šel ali šla. In res gredo. Najboljši in najboljše. In se ne vrnejo, ker se jim ne da igrati, ker se jim ne da dokazovati, ker se jim ne da skakati po trampolinu.

več v FB skupini Čarobni odnos 

Priporočam v branje in poslušanje

PRIMERI ČUSTVENIH MANIPULACIJ
NEOBČUTLJIVOST NA ČUSTVENO MANIPULACIJO