Članki

Želja po vrnitvi

Če ste se uspeli rešiti čustvenega manipulatorja, ste šele na pol poti. Če je bilo prej težko, bo zdaj enako težko na drug način. Ko boste zadihali, si oddahnili, nabrali malo moči, se lahko zgodi, da pride na dan »tisto« zaradi česar ste sploh stopili v odnos s takšno osebo. Navadno to imenujemo pogrešanje. Spomin preteklosti se bo spremenil. Izkrivil se bo. Kljub temu, da je bilo v takšnem odnosu nečloveško težko, ste vseeno dobili »nekaj«, zaradi česar ste vse to prenašali. In to »nekaj« ali »tisto« sedaj ni zadovoljno. Hoče. Zahteva. Pogreša.

Začnete se spominjati lepih trenutkov, iščete izgovor, da lahko stopite v kontakt, išče vas on/ona, kličeta se, pogovarjata se, dobita se na kavi, povesta si, da sta si usojena, da drug brez drugega ne moreta in še malo, malo in sta skupaj. Krog se ponovi.

Lahko se zaradi vsega hudega odločite, da s tem človekom ne želite imeti nobenega opravka več. Nikoli več ga/jo ne želite videti, slišati … A »tisto« in »nekaj« ste odnesli sabo. »Tisto« in »nekaj« zahteva in potrebuje. Ostanete v spominih. Ostanete v preteklosti. Zatrjujete, da ste odnos zaključili, a odnos »živi« v vas naprej. Večina misli je namenjena preteklosti. S tem ohranjate vlogo žrtve, ne da bi se tega zavedali, ne da bi to hoteli. »Nekaj« je še vedno močnejše od vas. In to je »tisto« zaradi česar ste bili v takšnem odnosu in zaradi česar se lahko zgodi, da bo naslednji partner, prijatelj enak. »Nikoli več,« pravi razum. A razum ne izbira. Izbirajo čustva. Izbira »tisto« in »nekaj«. Ni važno, kaj vi mislite, važno je, kaj vi čutite. Čustvo je močnejše od misli.

Ko pridete k sebi, ko se oddahnete in ko začnete pogrešati, se pravi proces šele začne. Vprašanja, kaj je v meni, kaj sem dobil, zakaj sem prenašal … iščite in sproti tolažite vse osebe, ki jih najdete. Znate in zmorete. Postanite si pomembni. Znova in znova in znova. Začnite opazovati svoje občutke, ne bojte se jih, ker vse, kar vam ni v redu, znate odpraviti, znate nevtralizirati. Sprašujte se in počakajte odgovor. Odgovor vedno pride. Ne bojte se ga. Vredno je.

več v FB skupini Čarobni odnos