Članki

Izhod

Stik z osebo, ki je čustveni manipulator, izčrpava. Neprestane obtožbe, drame, ignoranca … vas lahko izčrpajo do te mere, da zbolite. Kronično psihično izčrpanje in nenehna krivda poberejo toliko življenjske energije, da je ne morete sproti nadoknaditi. Če še tako iščete logične odgovore, če se še tako prilagajate, če še tako stopate po prstih, do scen prihaja vedno znova in znova. Ljudje z osebnostno motnjo imajo tako skrivljen pogled na svet in dogajanje, kot da živijo na drugem planetu. Vse se dogaja znotraj njih in to morajo nekam odložiti. Na osebo z dobro samopodobo si ne upajo. Ti ljudje niso junaki v pravem pomenu besede. Nasilni in grobi so samo do ljudi, ta katere smatrajo, čutijo, da so šibkejši od njih. Moč se čuti in ne vidi. Notranje nezadovoljstvo odložijo na nekoga, ki se svoje moči ne zaveda, ki je ne čuti, ki pogosto o sebi dvomi in te dvome spremlja občutek nezadostnosti. Za njih postanejo jama, kamor odlagajo svojo gnojnico. Če se znajdete v takšnem odnosu, se ne sprašujte, kaj ste naredili narobe, kaj bi morali narediti bolje, ne iščite smiselnih odgovorov na njihove obtožbe, ne razlagajte, ne dokazujte, da se motijo, da ni tako … ker točno to rabijo. Rabijo odgovor, da dobijo nov zalet in da lahko zlijejo še več gnojnice na vas.

Umaknite se, odidite, zapustite, prekinite stike. A prvič je to za osebo, ki ima v sebi močan občutek krivde, zelo težko zaradi novega občutka krivde, drugič pa zato, ker to vedno ni takoj mogoče. Zmanjšajte komunikacijo, ne ujemite se v njihove zanke, potolažite ranjene osebe v sebi, iz telesa odstranite vso gnojnico, ki se je zlila na vas, pogovorite se s seboj, ne bodite več žrtev, ne koristi vam. Začnite se spraševati, kaj lahko še naredim, da se bom bolje počutil? Na kaj se vedno znova ujamem? Zakaj želim dokazati, da se moti? Zakaj se bojim zapustiti? Poiščite pomoč, da boste odnos lažje prekinili in ne, da boste lažje v njem ostali. Če se bojite? Kje v vas je strah, ki vam ob vsaki rešitvi skoči na pot in to prepreči? Kaj vas ustavlja? Iščite, brskajte, sprašujte se, iščite možnosti postanite si pomembni.

Šlo bo gor in dol, a ste na boljši pot kot prej, ko izhoda sploh ni bilo. Kar boste iskali, boste slej ko prej našli. Zato iščite izhod.

več v FB skupini Čarobni odnos