Članki

Kako ravnati s psihopati?

Za psihopata ali sociopata označimo nekoga, ki ne upošteva družbenih norm, ni mu mar za pravice drugih ljudi, pogosto krši zakone, je nagnjen k nasilništvu in svojih dejanj ne obžaluje, nima občutka krivde, je preračunljiv, brez težav izkrivlja dejstva in laže tako prepričljivo, da osupne očividce dogodka. Psihopatu/sociopatu se najbolje izogniti ali od njega čim prej oditi.

Manj skrajne oblike specifičnih osebnostnih potez in vedenj pa opisujemo izrazom osebnostna motnja. Z osebnostno motenimi osebami pa se v vsakdanu pogosto srečujemo. To so osebe brez empatije, mislijo, da svet se vrti okoli njih, so najboljši, največ vedo, biti mora tako, kot rečejo in naslednji trenutek popolnoma drugače, so vzkipljivi, v razpoloženju nepredvidljivi, agresivni, maščevalni, manipulativni, sebični … S svojimi dejanji in besedami poškodujejo vse okoli sebe. Največje žrtve so otroci in odrasle osebe, ki so odraščale z osebnostno motenimi starši. Te odrasle osebe od otroštva v sebi nosijo krivdo, občutek neustreznosti, željo po priznanju in pripadnosti, priznanju in nikoli izpolnjeno željo po ljubezni. Njihovo odraščanje je bilo tako črno – belo, da se njihov notranji svet ni mogel nikoli prav postaviti in se staviti. Navajeni so dram in krivde in čakajo na drobtinice z mize, ko ima Oseba z osebnostno motnjo »dober dan«.

Kako ravnati s takimi ljudmi? S takšno osebo ne ravnate vi, ampak ona ravna z vami. Z njo se ne morete pogovoriti, ker bo zanikala, lagala in vse povedano obrnila proti vam, čustveno ji ne morete blizu, ker so njena čustva kot led in ogenj. Lahko je le ono ali drugo. V enem trenutku vas ljubi, v drugem vam pove, da ste največji izmeček. V enem trenutku sta najboljša prijatelja, v drugem vas bo potisnil v največje težave. Ne morete ji zaupati, ker bo zaupanje izkoristila takoj, ko ji bo to prišlo prav, da ali sebe povzdigne ali vas spravi v težave oz. neprijeten položaj. Ne morete se z njo ničesar dogovoriti, ker dogovor zanjo ne bo veljal takoj, ko bo našla kaj boljšega ali ji ne bo ustrezal več. Takšna oseba zmede vaš svet, ker enostavno nimate domišljije, ni logike, da lahko tako mrtvo hladno laže, naloži vzroke in krivdo na vas.

Največ, kar lahko naredite, je to, da imate s takšno osebo čim manj stika. To si odrasli lahko privoščimo, otroci pa praktično nimajo izbire, če ni vsaj eden od staršev dovolj čustveno uravnotežen. Ne domišljajte si, da takšno osebo lahko spremenite. Ne boste je. Ne domišljajte si, da takšno osebo lahko prepričate, da se moti. Ne morete je. Ne domišljajte si, da takšna oseba rabi razumevanje in ljubezen in bo povsem drugačna. Ne bo. Ne mislite, da bodo dokazi karkoli spremenili. Kar trdi, trdi in nič drugače ni. Ne rešujte jo, ker je ne morete. Ne trudite se, da bo spregledala, da ste dobri, vredni, pošteni, zanesljivi … nje to ne zanima. Zanima je le njen svet in če bo kaj hotela od vas, bo do zahtevala zlepa ali zgrda. Ne dovolite, da vas potegne v svojo dramo. Kar reče, ni res. Če vam pove kaj lepega in prijetnega, je to le zato, ker ji trenutno tako paše. Ne čakajte, da izpolni obljube, ne čakajte, da bo sprevidela. Ne verjemite, ko vam pove, da ste krivi, da ste jo vi pripravili do tega, da si z vami nima kaj pomagati, da brez nje ne morete, da vam bo še žal …

Če je to vaš partner/partnerka – odidite in rešite vsaj otroke.

Če so sorodniki, prijatelji omejite ali prekinite stike. Vse gre lahko tako daleč, da odrasle osebe izsiljujejo starše, jim nalagajo krivdo … in ti klonijo in jim ugodijo.

Če je sodelavec ali šef omejite pogovore in stike na samo službene zadeve in če se le da komunicirajte pisno. Ne iščite v službi potrditve, da dobro delate.

Vem, da ne zveni vzpodbudno. Tu nikoli ne bo šlo za vas. Vedno bo šlo le zanjo.

Pojdite na sprehod in premislite, koliko slabega ste slišali od te osebe, kaj vse vam je rekla, grozila, naredila … pomislite, kolikokrat ste popravljali, razumeli, odpustili, upali, stopali po prstih, v premišljevali, kaj lahko rečete … kolikokrat ste bili ponižani, prizadeti, kolikokrat ste ostali sami … Lahko poskušate ponovno. Naredite vse, da ste prepričani, da ste naredili vse.

Nagajal vam bo ego: »Pa ja ne boš pustil, da bo zmagal?«

Kaj vam je pomembnejše? Zmaga ali mir.

Vzrok, da se ljudje zapletejo s čustvenim manipulatorjem, je v znani dinamiki. Dogajanje je znano, znajdejo se v njem. Kot otroci so se trudili za vrednost in pozornost staršev, zdaj se za isto in enako trudijo pri partnerju, prijateljih, nadrejenih, sodelavcih. Dobiti želijo to, česar sami sebi ne znajo ali zmorejo dati. Nekdo, ki ima dobro samopodobo, ki približno ve kaj hoče, bo vroče-hladen odnos, ljubeče-sovražen, odklonilen odnos hitro zaključil. Ne grem se tega in tega mi ni treba prenašati, bo rekel/a. Takšna oseba za čustvenega manipulatorja tudi ni zanimiva, saj ne dobi pravega odziva, ne dobi povratne energije, ki ga napaja. Najde nekoga, ki »živi za druge«, ki rabi nekoga, za katerega se lahko trudi in dokazuje, da je dovolj dober in vreden, ki čuti potrebo, da nekoga rešuje četudi za lastno ceno. In tudi ta druga oseba, ki sebe običajno imenuje čuteča, nežna, emocionalna, dobra oseba, rabi točno tega, ki ji vsega tega ne da. Takšni osebi je čustveno stabilen moški ali ženska dolgočasna, nezanimiva, ni izziva, nič se ne dogaja. Za rad te imam in ljubim te, se ni treba nič truditi. Vprašanja: kako si, lepo mi je s tabo, rad sem s tabo, so osladna. Za ljubezen se je treba potruditi in boriti, za ljubezen se je treba skriti in biti nedostopen, naj se potrudi, naj se dokaže, drugače bo šel ali šla. In res gredo. Najboljši in najboljše. In se ne vrnejo, ker se jim ne da igrati, ker se jim ne da dokazovati, ker se jim ne da skakati po trampolinu.

več v FB skupini Čarobni odnos in v knjigi Čarobni odnos

Priporočam v branje

RDEČE LUČI
POGOVOR S SEBOJ
MOJ OTROK