Članki

Osebna drama

Ljudje dramatiziramo, ne da bi sploh vedeli. Za to niti ne rabimo druge osebe, dovolj je, da se naš um s pomočjo čustev obesi na nek stavek ali dejanje in voila, drama je tu.

V sebi čutite nemir, lahko užaljenost, trese vas od jeze, občutite nemoč in misli pobezljajo. V mislih znova in znova podoživljate stavek ali dogodek, ga secirate, obračate, se krivite, ker niste drugače, bolje, učinkoviteje odreagirali, kujete maščevanje, študirate, kaj vse je s tem mislil, kaj si o vas misli, misli brnijo, letijo, prehitevajo druga drugo … Obljubite si, da bo naslednjič drugače, da boste postavili meje, da ne boste popustili, da boste vrnili … vrnete se na začetek, slabi občutki ne popustijo, lahko občutite strah, tesnobo, manjvrednost … ponovno ponovite ves krog vprašanj, domnev, sklepov … to lahko traja ure ali celo dni. Premalo ali preveč jeste, ste slabovoljni, vaša vžigalna vrvica je kratka, tolerančni prag je nizek, pride do novega nesporazuma z isto ali drugo osebo, slabo spite, se premetavate, ponoči premišljujete in vse je bolj črno in grozno kot v resnici sploh je. To je drama, ki jo ustvarjate sami, nepotrebno, tudi ničesar ne rešite, ker se ne dotikate problema, ampak posledic. To je stres, ki škoduje telesu. Vse skupaj ne bi bilo tako hudo, če večine vsega ne bi potencirali sami. A dolgčas ni. To je pa dobro. Bolje slabo kot nič.

Vse skupaj lahko spremenite. Ustavite misli. V preteklosti sem napisala, da dveh misli hkrati ni. Odločitev, disciplina in vztrajanje je rešite. Vedno imate najmanj dve možnosti. Ali se valjate v razočaranju, jezi, žalosti ali užaljenosti, ali rešite problem? Najprej pri sebi. Dokler divjajo čustvene energije in misli problema niti ne vidite, ga ne zaznate. Čas, energijo in življenje zapravljate za nekaj popolnoma nekoristnega. Ali je vredno? Ali je to res to, kar želite v svojem življenju? Vi veste odgovor.

Ustavite misli z novo prijetnejšo mislijo. Ne bo šlo. Sploh ne bo šlo enostavno. V tisočinki sekunde bodo stare misli nazaj. Začnite znova in znova in znova in desettisočkrat znova. Rešitev je vztrajnost in disciplina. Ne shujšate v enem dnevu, kondicije ne dobite v enem dnevu ampak z disciplino in vztrajnostjo. Tudi ko je težko in hudo in naporno in skoraj brezupno. Poiščite stavek, ob katerem vam je prijetno, ob katerem vam odleže in ga ponavljajte znova in znova in znova. Vztrajnost in disciplina.

Ko se za spoznanje umirite, poiščite v sebi vse jezne osebe in jim po znanem postopku dovolite, da si dajo duška. Poiščite vse ranjene, žalostne, razočarane, manjvredne osebe in jih potolažite. Znate, vse je opisano. Vztrajnost in disciplina.

Ko se slabo počutite pod 5, ste pravzaprav sposobni videti in razumeti, kaj se je zgodilo. Takrat lahko ugotovite, kako in zakaj je do dogodka prišlo, kaj ste pričakovali, želeli ali slišali, pa sploh ni bilo izrečeno ali tako mišljeno. Kaj je druga oseb razumela ali sklepala. Odgovorov bo veliko, presenečeni boste in čisto vsi vam tudi ne bodo všeč. Dovolj dobri ste, da boste lahko sprejeli tudi to.

Drama ne koristi nikomur. Na to, kaj bo naredil nekdo drug ne morete vplivati. Lahko pa vplivate na to, kaj boste naredili vi. Lahko jo ustvarite, krepite ali se je znebite. Koliko ste si pomembni? Upam, da zelo, zato naredite svoj svet lažji in lepši. Škoda je vašega časa za nekaj tako neproduktivnega.

več v FB skupini Čarobni odnos in v knjigi Čarobni odnos

Priporočam v branje in poslušanje

REAKCIJE, KI UNIČUJEJO ODNOS
TIŠINA, MIR IN HARMONIJA