Članki

Zaganjanje v odnosu

V odnosu se včasih zaganjamo kot bikec v zaprta vrata. Vrata se zaradi zaganjanja ne bodo odprla, ker jih lahko odpremo le s kljuko. Če pa so zaklenjena, pa tudi tako ne bo šlo. Ključ od vrat ima partner ali partnerka in morda so zaklenjena ravno zaradi našega zaletavanja.

Kaj narediti? Zakaj jaz, je vsakodnevno vprašanje. In ko vprašam, kdo pa, je odgovor, on ali ona. Čakamo drug na drugega. Vmes pa eden ali drugi spušča pripombe, zavija z očmi, vzdihuje ali pa prenaša slabo voljo druge strani, ignoranco, poniževanje, izbruhe jeze, nalaganje krivde … ni da ni, pravijo.

Kaj in česa si želite? Kaj pričakujete? Ali rabite dramo? Ali igrate katero od vlog? Koliko vam nasprotna stran lahko pomaga? Ali želite nekaj, kar bi morali dati najprej samo sebi? Odgovori niso v meni, odgovori so v vas.

Pravim, pohvalite ga/jo. In pravijo, zakaj, saj jaz to delam vsak dan, pa me nihče ne pohvali. Pravim, povejte mu/ji, da ga/jo imate radi, pa pravi zakaj, saj tudi on/ona meni tega ne pove. Sicer je pa to vse osladno. Pravim, povejte, da si želite slišati, da vas ima rad/a. Pravijo, da to potem ne velja.

Manj kot se boste pogovarjali, težje bo. Pogovor ne bo vedno izboljšal odnosa, boste pa bolj vedeli, pri čem ste. Če si tega seveda želite in ste pripravljeni. Ljudem vedno predlagam, da povedo trikrat.

Prvič, ker oseba na drugi strani ne zna brati vaših misli.

Drugič, ker morda prvič ni dobro razumel/a ali slišal/a.

Tretjič poveste zase, da se prepričate, da ste se potrudili.

Ko govorite, govorite o tem, kako se počutite in ne o tem kaj je ali česa ni naredil/a. Kako se počutite in kaj si želite.

Primer: ne počutim se dobro, rad/a bi se počutil/a bolje. Počutim se nevidno, neslišano, kot kos pohištva, nujno zlo … Rad/a bi, da bi se spet skupaj smejala ... Rad/a bi slišal/a tvoje mnenje, ker morda samo narobe čutim in bi rad/a to spremenila. Kako se počutiš ti? Česa si želiš ti?

Potem boste videli in slišali. Morda bo odnos postal prijetnejši, ker si bosta povedala, kaj in česa si želita, lahko pa vam bo postalo jasno, da ji/mu ne pomenite več veliko. Preden začnete pogovor, pa se vprašajte, ali ste na odgovor pripravljeni, pa kakršen koli že bo.

več v FB skupini Čarobni odnos in v knjigi Čarobni odnos

Priporočam v branje in poslušanje

SPUSTI, SAMO SPUSTI
TESNOBA
Ljubeč odnos – kako ga zgraditi? 1.del