Članki

Osamljenost sodobne družbe

Osamljenost je vse večji in večji problem sodobne družbe. Povzroča hud stres, vodi v bolezen in dokazano skrajšuje življenjsko dobo.

Če pogledamo po lestvici ravnotežja, osamljenosti čutimo od št. 6 (0 najmanj osamljen – 10 najbolj osamljen). Kaj pravzaprav je osamljenost? Občutimo jo, ko se nam spraznijo prostorčki zaželenosti, vrednosti, varnosti, pripadnosti … Te prostorčke polni energija, ki se pretaka med ljudmi, ko nekomu pripadamo, ko smo nekomu pomembni, ko je nekomu mar za nas, ko se zanima za nas, ko vemo, da imamo nekoga, ki ga v težavah lahko pokličemo in nam bo priskočil na pomoč, ki želi z nami preživljati čas, se pogovarjati, se odzove na naša sporočila, postavlja vprašanja, nas obišče, kam povabi, ko imamo s kom iti na izlet, prireditev, večerjo, zabavo … Osamljenost je torej občutek, ko nam manjka več različnih čustvenih energij. Manjka nam človek ali ljudje, s katerimi si te energije izmenjujemo. Zato so ljudje lahko osamljeni v zakonu, družini ali družbi, ker kljub fizični bližini teh izmenjav ni.

Dokler smo osamljeni za 6, problem ni velik. Pokličemo prijatelja, skupaj gremo na sprehod, čaj, kino, koncert in za nekaj časa si vse te prostorčke napolnimo do te mere, da nam ne delajo težav. Osamljenost na 7 prepoznate, ko ste v stiku z ljudmi, ki silijo v vaš osebni prostor in se ne počutite več dobro. Stojijo preblizu vas, dotikajo se vas, ko govorijo z vami, so od vašega obraza oddaljeni manj kot 20 centimetrov. Hitro vas posvojijo, ne da bi se dobro zavedali ali želeli, postanete njihov prijatelj in s tem prevzamete tudi dolžnosti, ki jih prijateljstvo določa. Tak primer so tudi sporočila na FB-ju, ko ljudje želijo, da neko sporočilo prekopirate in ne delite na svoj zid, ker s tem pokažete, da ste njihov PRAVI prijatelj, pošiljajo verižna pisma, kako dobri in edinstveni ste, a takšno sporočilo morate poslati naprej žnj ljudem in tudi njim … iščejo pozornost, da dobijo energijo, ki polni njihove prostorčke in zmanjša občutek osamljenosti.

Osamljenost na 8 nas že zaposluje. Sili nas k načrtovanju. Poskrbeti moramo, da ne bomo sami občepeli doma, ker bo potem občutek osamljenosti že tako močan, da ga ne obvladamo več in nas potegne v črno luknjo, grezno, iz katerega se potem precej dolgo časa kobacamo ven. Groza tega občutka je tako velika, da še preden se en konec tedna konča, že načrtujejo drugega, zelo pozorni so do ljudi, ustrežljivi, nikoli ne rečejo žal besede, potrpijo, se prilagajajo, obdarujejo in ne dobijo dovolj nazaj. Vedno znova so razočarani, sebe vidijo kot zelo dobre ljudi in ni jim jasno, zakaj se okolica velikokrat tako nehvaležno obnaša, ne ceni vsega kar dajejo. Bolj ko se trudijo, bolj jim vse polzi iz rok. In nič več jim ni jasno. Občasno jim prekipi in očitajo nehvaležnost za stvari, za katere jih ni nikoli nihče prosil. Temu se reče izstavljanje računa brez naročila. V teh ljudeh zgoraj omenjenih prostorčkov skoraj ni. So le majhni predeli, kjer se lahko nabere le malo energije, tako malo, da je strah pred jutrišnjo osamljenostjo še vedno prisoten. Nimajo počitka, ves čas so dejavni, so na poti k izčrpanosti, izgorelosti.

Občutek osamljenosti na 9 povozi razum, preudarnost, kompas življenja je povsem zmeden. Ponižuj me, zaničuj me, tepi me, samo ne zapusti me.

Osamljenost na 10 je popolna predaja. Otopelost, brezup, ne iščejo več, ne trudijo se, ne zaupajo, ne verjamejo. Kronične bolezni, depresija, samomori so pogosti spremljevalci tako hude osamljenosti.

Zdaj se bom ponavljala in bom spet poudarila. Najprej rabite prostorčke v sebi, kamor se bodo te energije lahko naložile. Ko ste v družbi s človekom, ki je osamljen za 9 ali 10, vam bo rekel: »Ah, zdaj si tu, ampak itak boš spet šel. Ja, samo tako rečeš, v bistvu ti je pa vseeno zame. Ne verjamem, da bi se sam od sebe spomnil. Ne verjamem, da si rad z mano, ker sem tak in tak.« Vsi ti ljudje so dobri, sposobni, le močno ranjeni že od otroštva. Starši niso znali v otroku narediti dovolj velikega prostorčka in zato je takšen tudi, ko odraste ali le-ta celo izgine.

Temu je namenjena knjiga Čarobni odnos, FB skupina, ponujene vaje in individualne obravnave. Da vas pripelje k sebi. Ne v eni uri, ne čez noč, v enem letu pa. In kaj je eno leto proti ostalim 40, 50, 60, 70 ali osemdesetim letom, ki so še pred vami. Najprej dajte sebi to, po čemer hrepenite in naenkrat boste brez muke dobili od okolice veliko.

Več v FB skupini Čarobni odnos ali MMC blogu

Priporočam v branje

POT DO SRCA
RANE PRETEKLOSTI
NEGOTOVOST