Članki

Drama Loti in Tomaž

Loti in Tomaž sta se spoznala pred tremi meseci. Takoj sta si bila všeč in postala sta par. Zaradi ločitve in slabih izkušenj preteklosti sta oba malo previdna, a uživata v družbi drug drugega, dopolnjujeta se in lepo jima je skupaj. Loti se je že pred štirimi meseci odločila, da letošnje poletje ne bo tako bedno, kot je bilo lansko, ko se je tik pred poletjem razšla z bivšim partnerjem in malo zaradi pomanjkanja denarja, malo zaradi pomanjkanja družbe ostala celo poletje v mestu. Lansko poletje res ni bilo dobro; sama, osamljena, ranjena, prestrašena. Čez dva tedna gre še z dvema prijateljicama na dopust. Za en teden v Španijo. Še nikoli ni bila v Španiji, veseli se, čeprav bo malo pogrešala Tomaža in njegovo bližino. A teden hitro mine, spočila se bo in zabavala s prijateljicama. Ko mu je povedala, je bil zanjo vesel. Privošči ji dopust po težkem letu, ki je za njo.

Še vedno ji ni jasno, zakaj se je bivši partner zapletel z drugo, v čem je druga boljša od nje, saj se je na moč trudila in vlagala v razmerje. Kupila sta stanovanje, ga opremila, kuhala je, prala, pospravljala, načrtovala izlete ob koncih tedna, prevzela vso organizacijo praznovanj rojstnih dni in drugih praznikov in nato čez noč ostala sama. Zdelo se ji je, da je bivši partner že nekaj časa odsoten in malo zamišljen, mislila je, da ima težave v službi in da bo že minilo. Dokler ji ni povedal, da jo zapušča. Razlog, ki ga je navedel, je po njeno popolnoma privlečen za lase. Zapušča jo, ker preveč ureja njegovo življenje, da ne more dihati, da nima prostora. Na osemdeset kvadratnih metrih stanovanja, kjer sta živela sama, da nima prostora. Pravi razlog ji je povedala prijateljica. Videla ga je z drugo. Druga je zasedla njeno mesto, čeprav je od nje celo leto starejša in manj privlačna. Vsaj tako je rekla njena prijateljica. In prijateljicam se verjame. Zato pa so.

Težko se je pobrala in še vedno ne razume. A zdaj je spoznala Tomaža in dobro kaže. Razume jo, všeč mu je, kar predlaga, zanesljiv je, in če nista zvečer skupaj, po telefonu klepetata pozno v noč. Dokler …

… je v ponedeljek Tomaž ne pričaka na letališču, ko se vrača z dopusta v Španiji in ji pove, da gre v petek s fanti na jadranje. V ponedeljek bo že doma. Fantje potrebujejo še enega člana posadke in nekdo se je spomnil nanj. Loti začuti, kako ji začne hitreje utripati srce in preplavi jo temna težka lepljiva energija. Zdi se ji, da ne more dihati, da bo eksplodirala ali pa kar umrla. Zdaj, ko se je ona vrnila in bi konec tedna lahko preživela skupaj, gre na jadranje. Več mu je do jadranja kot do nje. Veselila se je dveh prostih dni z njim, a on jo zapušča. Vseeno mu je zanjo, ni je povabil sabo, niti omenil ni, da bi lahko šla z njim. Če bi mu bilo res toliko do nje, če bi mu bila všeč, tega res ne bi storil. Ostali bodo verjetno vzeli punce in žene sabo, le on hoče iti sam. Pravi moški ne zapušča svoje ženske. Ni mu mar, kako se ona ob tem počuti, ni je vprašal, če se ona strinja, če bi šla rada z njim. Če … V glavi ji brni in čimprej bi rada bila sama, v svojem stanovanju. Ne počuti se dobro, prizadeta je, užaljena, ranjena, zapustil jo bo, kot jo je prejšnji partner. Ona, trapa, pa je naredila že načrt za konec tedna. Ne posluša ga, kaj ji ves čas govori, ne sliši ga in ne zanima jo. V glavi ima zmešnjavo misli in grozno se počuti.

Pred blokom se izgovori, da je utrujena od poti in da jo boli glava. Izstopi iz avta, zapre vrata in odide domov. Tomaž obsedi in nič mu ni jasno.

Ko Loti stopi skozi vrata stanovanja, zajoče. Energija v njej se sprosti in kot kup nesreče se vpraša: "Zakaj se meni to dogaja? Zakaj me moški zapuščajo? Vedela sem, da se bo to prej ali slej zgodilo. Vsi so enaki. Moškim ne moreš zaupati."

Verjetno vas zanima konec zgodbe, a konca ni. Obstaja več možnosti:

1. Loti se odloči, da bo Tomažu povedala vse, kar mu gre, ga preko meila ali telefonskega pogovora zasuje z besedami in mu očita vse, kar ji roji po glavi ne glede na to, ali ima vse skupaj kakšen smisel ali ne, v pričakovanju, da bo jadranje odpovedal.

2. Loti se odloči, da bo užaljena in pričakuje, da bo s pasivno-agresijo, kar užaljenost je, Tomažu sporočila, kako slab je in kako si tega ni zaslužila. V naslednjih dneh ima Tomaž možnost, da se z vso možno mero posveti njej, opraviči in spremeni odločitev in konec tedna preživita skupaj.

3. Lahko ostaneta skupaj, Tomaž ne gre na jadranje, a ne razume in se v njem začno ustvarjati zamere. Vse bolj je pozoren na to, da Loti moti vse, v kar ni tudi sama vključena. Še več, motiti so jo začeli njegovi prijatelji, ker se neprimerno obnašajo, ker so preglasni, preklepetavi, pretihi, ker nima občutka, da so jo dobro sprejeli, ker …

4. Lahko ostaneta skupaj, Tomaž gre na jadranje in Loti mu ob vsakem nesporazumu servira jadranje kot znak nezanesljivosti in da se premalo potrudi zanjo in za njuno razmerje.

5. Lahko se razideta, a zgodbe ni konec. V Loti se prepričanje o tem, da jo moški zapuščajo še utrdi, v Tomažu pa, da so ženske muhaste in jim ni za zaupati, ker nikoli ne veš, kaj jih piči. Oba z utrjenimi prepričanji vstopata v nova neuspešna razmerja.

Absolutnega prav ni. Nekateri se boste strinjali z Loti, drugi bi Tomažu svetovali, pošlji jo nekam. V Loti je močan občutek nezaupanja vase in precej slaba samopodoba. Ozko zastavljena prepričanja, ki točno določajo, kaj je prav in kaj ne, kaj je dokaz ljubezni in kaj ni, so obrabni mehanizmi, ki ji lažno obljubljajo občutek varnost v razmerju. Bolj kot se v razmerju podira in ohlaja, bolj trda in manj prožna so ta prepričanja, zato so nesporazumi pogosti. Prepričati partnerja, da dela narobe, da bi se lahko imela lepo in ljubeče, če bi bil drugačen, in če bi se spremenil, je glavna tema. Loti problema ne prepozna v sebi, ampak išče krivca v Tomažu. Nalaga mu občutek krivde. Tomaž se usmeri v to, da se krivde znebi, ker ga teži. Tako pride do prepirov, kjer drug na drugega prelagata težko energijo. Nihče ne zmaga, ranjena sta oba in vse manj možnosti imata, da ustvarita ljubeče partnerstvo.

Druga možnost je, da se Loti loti svojih čustev. Sebi prizna, da je njen čustveni odziv preburen, da razumsko gledano odhod ni jadranje ni dokaz neljubezni, da sabo nosi prtljago preteklosti, in ceno zanjo trenutno plačuje Tomaž. Ker z razumom čustev ne moremo dolgotrajno stabilizirati, ker jih poganjajo močne energije, se Loti odloči za temeljito spoznavanje sebe, odloči se, da ne bo več Žrtev in Ubogi jaz, da ne bo čakala in pričakovala, da jo nekdo reši, ker je nihče ne more rešiti. Ne glede na to, ali s Tomažem ostaneta skupaj ali se razideta, živi bolje in lažje brez škodljivih prepričanj, ker zaupa in verjame vase.

več v FB skupini Čarobni odnos ali MMC

Priporočam v branje

LOTI IN TOMAŽ 2
RAZMERJA
ALI ME IMA RAD?