Članki

Zakaj ljudje tako težko razumemo drug drugega?

Zakaj ljudje tako težko razumemo drug drugega? Zakaj se tolikokrat sporečemo? Zakaj zatrjujemo drugemu, da vemo, kaj misli in kaj bo naredil? Zakaj se spričkamo zaradi malenkosti? Poglejte forume, pa boste videli, da si ljudje skačejo v lase zaradi nepomembnih malenkosti. Anonimni forumi pokažejo dokaj realno sliko, saj so osebe skrite in si zato več upajo. To je v njih, le da v vsakdanjem življenju tega ne upajo tako jasno in glasno povedati in pokazati.

Vsak človek ima svoj zemljevid življenja in razumsko vemo, da smo si različni, čustveno pa to težko sprejmemo. Zakaj? Ker so vpletena čustva. V nezavednem se dogajajo procesi, ki nas silijo, da lastna prepričanja in čustva projiciramo na druge. Prepričani smo, da razmišljajo kot mi, da delujejo kot mi, da čustvujejo kot mi. Pa temu še zdaleč ni tako. Zato velikokrat sami ustvarjamo scenarije in drame brez prave osnove. Zato smo vedno znova razočarani.

Ljudje s težavo razumemo, da kar se nam zdi pomembno, drugemu ni, težko razumemo, da nekdo izraža jezo na način, ki nam ni blizu, da žalost doživlja drugače, dlje ali pa se po naših merilih prehitro potolaži, da nekoga strah ohromi, drugemu da zagon, da nekdo potrebuje več topline in bližine kot drugi, vemo celo, zakaj to dela in še in še in na koncu, da se ljudje bistveno več ukvarjajo z nami, kot je to v resnici res. S stavki, ki se začno s: »Če bi …« delamo zaključke, ki velikokrat niso realni. Drugi pol tega pa je, da resničnih stvari ne vidimo in ne dojamemo, ker tega ni v nas. Nimamo teh povezav. Ko nam nekdo predoči določeno sliko, težko verjamemo. Na koncu rečemo: »Ne morem verjeti, da tega nisem videl.« Vedno gre za nas, pa če smo še tako prepričani, da temu ni tako.

Poglobite se vase, vprašajte se: »Zakaj si domišljam, da vem, kaj drug misli, bo naredil in kaj čuti?« To je vaš izgubljen čas. Namenite ga raje temu: »Zakaj nekaj hočem, kaj čutim, česa se bojim, kakšno potrditev želim?«

več v FB skupini Čarobni odnos 

Priporočam v branje

USKLAJENOST
RANE PRETEKLOSTI
ZAKAJ SE SPREMENITI?