Članki

Vlaganje v odnos

Ali dovolj vlagate v odnos? Če vlagate, vas prosim, da nehate. Vlagamo v delnice in pokojninske sklade in vlagamo zelenjavo za dni, ko ne raste na vrtu. Resno. Vedno vlagamo v prihodnost. Vlagamo v varnost.

Sedanjost živimo. S partnerjem živite zdaj, zato ne vlagajte, ker s tem pozabljate na sedanjost. Če vlagate v odnos, se drugače odzivate, drugače govorite, oddajate drugačno energijo. Vlagamo zato, da bomo enkrat nekaj imeli, a vi imate to že zdaj. Vlagate, ker vas je strah. Strahu se lahko znebite tako, da se pogovorite s sabo, počistite energijo preteklih slabih in bolečih izkušenj, potolažite srce, poiščete in začutite moč v sebi … Vlagate zato, da boste enkrat nekaj imeli. Zato se trudite, potrpite, spregledate, čakate, da se bo spremenil/a, da bo uvidel/a, da bo spoznal/a, da … pogosto se zgodi, da se ne izide. Če pride do razhoda, se oseba, ki je v odnos vlagala, počuti izkoriščeno, zavrženo, ponižano, razvrednoteno, okradeno … Občutki so pravi, ker je izgubila nekaj, v kar je veliko vlagala. Slišimo lahko, da zdaj pa res nima smisla iti narazen, ko sem že toliko vložil/a v odnos. Ves trud vendar ni bil zaman. Zaključi s tem, da najbolj dobri vedno nastradajo, da je dobrota sirota. Pričakoval/a je, da bo nekoč žel/a sadove sedanjega truda in odrekanja.

Odnos živite. Karkoli naredite, naredite zato, ker to zdaj hočete in želite narediti. Naredite zato, ker želite osrečiti partnerja – partnerko, ker to osrečuje tudi vas. Tukaj in zdaj. Karkoli naredite, naredite zato, ker ga/jo cenite, ker vam je pomemben, pomembno vam je, kaj misli, kaj doživlja, kaj čuti, kaj si želi. Med rjuhe greste zato, ker si ga/jo želite, ker vam paše in ker je orgazem pač fajn. Seks je samo seks in ne trgujte z njim. Ženska nič ne da in moški nič ne vzame. Ali bolje rečeno, toliko kot ženska da, tudi vzame. Če pa greste med rjuhe zato, da bosta sedaj v vezi, imate na koncu občutek, da vas je izkoristil. Živite zdaj in če skočite med rjuhe, pojdite zato, ker vam preprosto paše. Dajte in vzemite in nihče ni nikomur nič dolžan.

Če že želite uporabiti nek izraz za razvoj razmerja, uporabite besedo graditi. Skupaj gradiva odnos. V kolikor ugotovite, da ste samo vi tisti, ki opeke nalagate, se ustavite in najprej poglejte vaša prepričanja, pravila, če niso preveč ozko zastavljena. Potem se pogovorite z njim ali njo. Po pogovoru vam bo bolj jasno.

Osredotočite se na danes. Kaj čutite do njega/nje? Napišite. Preglejte. Premislite.

več v FB skupini Čarobni odnos in v knjigi Čarobni odnos

Priporočam v branje in poslušanje:

LJUBEČ ODNOS - KAKO GA ZGRADITI? 1.del
ODGOVOR ZA N.
DELO NA SEBI – PARTNERSTVO