Članki

Čustva ne čakajo

»Zdaj nimam časa za to. Preobremenjen sem/a, da bi se ukvarjal/ še s seboj. Čisto sem v stresu in nimam živcev še za to. Služba in otroci zahtevajo preveč časa, ne zmorem, bom že, saj je dobro, enkrat bo že bolje …«

Kako pomembna so čustva in občutki? Ali se z njimi ukvarjamo, ko imamo čas in se nam da, ali bi jim morali dati večjo vrednost in jih dvigniti na prioritetni lestvici?

Čustva in občutki ne čakajo na naš prosti čas, ne čakajo, da bomo pripravljeni, da se nam bo dalo, da ne bomo preutrujeni. Vpliv imajo na vsako misel, vprašanje, odgovor, reagiranje, aktivnost in neaktivnost. Če ste uravnoteženi, ne čutite nič posebnega. Odzivate se mirno, ustrezno in ste učinkoviti. Če ste preutrujeni, če se nečesa bojite, če mislite, da ne boste zmogli, če se bojite pripomb in zbadljivk sodelavcev, nadrejenega, če imate pogosto občutek, da niste dobri starši, da so drugi uspešnejši, več zmorejo, sposobnejši, ste v stresu. Stres je skupno ime za čustva in občutke, ki jih naša duševnost ne more sproti predelati in energije teh občutkov škodujejo telesu, odnosom in delu, ki ga opravljamo čez dan.

Zato sem in bom še tisočkrat napisala, da jih predelajte sproti. Ocenite jih od 1-10 in vse kar je nad 5 je stres. Čustva in občutki nad 5 vas stisnejo v kot. Pojavi se občutek nemoči, ogroženosti in zato greste nezavedno v akcijo. Pravi problem gre v ozadje, v ospredje pa pride potreba po rešitvi. Naš um in podzavest čustva in občutke nad 5 označijo kot življenjsko ogroženost in to je treba rešiti.

Spremeni se ton glasu, način govorjenja, uporabimo druge besede, na silo hočemo nekaj doseči, doseči hočemo rešitev, ki jo določajo naša prepričanja. Izsiliti hočemo obljubo, da bo vse dobro, da bomo varni, rešeni in ne več ogroženi. Kričanje in očitanje sta najpogostejši obliki, lahko pride celo do fizičnega nasilja.

Užaljenost je pasivna agresija. Povzročitelja želimo z ignoranco kaznovati in vzgojiti, da bo naslednjič ravnal drugače. Prepričanje je, da ne bo prenesel izolacije, spregledanosti in bo zato popustil. Ura ali dve, ali pa ves teden slika brez zvoka. Ura ali dve, ali pa ves teden, ko bi si lahko izmenjali toliko prijetnih sporočil, ljubezni, zaželenosti, ustreznosti, sreče, veselja, smeha …

Popuščanje, ker ne zmoremo konflikta, ker se nam ne da poslušati joka in se ukvarjati s trmo otrok, otrokom ne koristi.

Utrujenost z občutki krivde in strahu vodijo k pogostejši napakam. Če napako odkrijemo sami, si delo podaljšamo, če jo odkrije kdo drug, se počutimo nesposobni in še manj ustrezni. Zaskrbi nas služba, kaj če me odpustijo in stres se poveča in ne zmanjša in možnost napake se še poveča.

Tako se znajdemo v začaranem krogu iz katerega je težko izstopiti.  Ko ima hudič mlade, jih ima veliko. To se že dolgo ve. Hudič so neustrezne energije, ki nas funkcionalno onesposabljajo in mladi so posledica neustreznega ravnanja, v katerega so nas prisilila čustva in občutki nad 5.

Čustva in občutki ne čakajo. Zato tolikokrat povem, da očistite sproti. Čas rabite samo na začetku, da osvojite tehniko, potem to postane navada, avtomatika, za katero rabite nekaj sekund. Čustva in občutki ne čakajo.

več v FB skupini Čarobni odnos ali MMC